Az akkumulátor élettartama és teljesítménye, valamint az egészségügyi funkciók a legfontosabbak az okos- és a fitneszórák használói számára. Az érintés nélküli fizetés és a zene viszont nem tartozik ezek közé – állapítja meg egy friss tanulmány.

Mi (ne) legyen a jövő okosóráiban?

Három nagy felvevőpiacon mérte a Strategy Analytics, hogy mennyire elégedettek a felhasználók az okosórákkal és a fitneszkarkötőkkel. A kínai, amerikai és a brit fogyasztók alapvetően kedvelik a viselhető eszközöket, de nem érzékelik a megfelelő ár-érték arányt az aktuális funkciókínálatban és a teljesítményben – derül ki a nemzetközi piackutató jelentéséből.

Kell-e okosórán mérnünk a stressz-szintünket?

A különféle márkák általában követik a helyes irányt, de fontos tudniuk, hogy az általános felhasználói élményt legfőképpen ezeknek az eszközöknek a technológiai és fizikai megjelenési szempontjai, mint a dizájn, a stílus és az akkumulátor élettartam befolyásolják a legjobban.

Rengeteg kutatás folyik már a jelenlegi formai megjelenítések megújítására, figyelembe véve a fogyasztói elvárásokat, különös tekintettel a kényelmi szempontokra. Ez kiemelten fontos a készülékgyártóknak, ha azt érzékelik, hogy a felhasználók már alacsonynak tartják az ár-érték arányt.

Az óramárkáknak ugyanakkor nem árt megvizsgálniuk az olyan órafunkciók hasznosságát is, mint az érintés nélküli fizetések, a stressz-szintmérés és a zene.

A felmérés ugyanis azt állapította meg, hogy nemcsak az a baj ezekkel a funkciókkal, hogy nem igazán hozzák lázba a felhasználókat, hanem az is, hogy alapvetően nem is működnek jól az ilyen típusú eszközökön. Használatuk sokkal megfelelőbb az okostelefonokon – vélik az elemzők. (A stressz-szintmérés – saját tapasztalat alapján – feltéve, ha tényleg jól működik, az inkább hasznos funkciók közé sorolható.)

Dicséretesen bővül az egészségügyi funkciók listája

Az akkumulátorok teljesítményével is foglalkozni kell, mivel ez kiemelt fontosságú a felhasználók számára, akik nem igazán szeretik, ha naponta, kétnaponta kell tölteni az eszközt. Azok a nyerőbb okosórák, amelyeket elegendő tíznaponta, vagy kéthetente tölteni. Ha már energia, a jövőbeni siker másik kulcsa a viselhető eszközökkel elérhető energiatermelés és –tárolás megfelelő módozatainak a kifejlesztése.

Az egészséggel kapcsolatos funkciók listája pedig dicséretesen bővül, a pulzus, a lépésszám mellett megjelenik a vérnyomásmérés és az EKG lehetősége. Az egyik leginkább várt funkció pedig a szúrás nélküli vércukorszint-mérés, amelyet őszi nagy készülék bemutatójára ígért a Samsung, és amelyről itt írtunk részletesen.

Átmenetinek várják az eladások megtorpanását az elemzők

A járvány kitörésének az évében ugyan lefékeződtek az eladások, a mennyiségi növekedés alig 1,5 százalékos volt, de a következő évekre a globális okosóra piac dinamikus növekedésével számolnak az elemző cégek, mind az évente eladott mennyiséget, mind az értéket tekintve.

 

Okosóra piac

A Statista legfrissebb előrejelzése szerint a tavalyi 115 millió darab után idén 148 milliós értékesítéssel számolhatnak a gyártók, de a piac 2025-re már meghaladhatja az évi 258 milliót is. Jó hír a márkáknak, hogy értékben is közel 20 százalékkal bővülhet az éves eladás, ami a 2019-es 20,64 milliárd dollár után 2027-re már elérheti a 96,31 milliárd dollárt is – ez utóbbi az Allied Market Research becslése.

A Counterpoint pedig a prémium márkák, ezzel a drágább órák irányába látja eltolódni a piacot, mint azt a tavalyi utolsó negyedévi adatok is mutatnak az alábbi táblázatban.

 

Okosóra piac