Mától elérhető a hazai kereskedőknél és távközlési szolgáltatóknál az Apple szeptember 7-én bemutatott iPhone 14 okostelefon sorozatának majd minden tagja, és két új okosóra. A márka hazai prémium viszonteladói külön esemény keretében adták át az első készülékeket az előrendelőknek.

Megjöttek az Apple legújabb csúcskészülékei

Szeptember 16-tól az iPhone 14, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro Max, Apple Watch Series 8, az új Apple Watch SE, szeptember 23-tól az Apple Watch Ultra és az AirPods Pro, míg az iPhone 14 Plus október 7-től lesz kapható Magyarországon.

Az egyik prémium viszonteladónál, az iCentre Apple-nél elmondták, hogy náluk az előrendelések alapján a drágább, nagyobb felszereltségű iPhone 14 modellek iránt nagyobb az érdeklődés, amelyek főleg a fotózási képességekben erősödtek, valamint egy komoly biztonsági funkcióval lettek gazdagabbak az elődeikhez képest.

„Az előrendelések alapján a legkeresettebbek az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max telefonok. Valamennyiünknek egyre fontosabb a biztonság és az iPhone 14 Pro és Pro Max telefonok képesek érzékelni, ha súlyos autóbaleset ért minket, segélyhívást indítanak helyettünk a 112-es számra, valamint értesítést küldenek a vészhelyzeti kontaktoknak helyettünk, amikor mi nem tudunk. Ez a funkció akár életeket is menthet” – mondta Felker Noémi, az iCentre Hungary Kft. ügyvezetője.

Egyedi finanszírozási modell az iSTYLE-nál

A felfokozott várakozást és ennek nyomán a rekordszámú előrendelést emelték ki a másik hazai prémium viszonteladónál, az iSTYLE-nál.

„Az új készülékek a számos különleges innováció mellett, hasznos biztonsági funkciókkal is kiegészültek, az iPhone 14 modellek pedig az eddigi leghosszabb akkumulátor-idővel rendelkeznek. Magyarországon is óriási várakozás előzte meg a piaci megjelenést: idén itthon minden eddiginél nagyobb számban érkezett előrendelés az új telefonokra” – emelte ki Gyarmati Csaba, a legnagyobb prémium viszonteladó hálózat regionális igazgatója, aki 9 ország értékesítéséért felel

Megtudtuk tőle, hogy a Midis Csoporthoz tartozó iSTYLE vállalatcsoportot Magyarországon több mint 15 éve képviselő iSTYLE Hungary Kft. tavalyi forgalma 25 milliárd forintot ért el, ami 25 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. Az idei év pedig még nagyobb, mintegy 40 százalékos növekedést, mintegy 35 milliárd forintos bevételt ígér, az eddigi forgalom alapján. A dinamikus növekedéshez hozzájárult az utóbbi egy év során nyitott két új üzlet is.

Az online értékesítést is erősíti a cég a webáruházas szolgáltatások bővítésével, ami az átlagot meghaladó 42%-os éves növekedést produkált ebben a piaci szegmensben. A jelenleg 9 üzlettel rendelkező viszonteladó egyre több vidéki városban is terjeszkedik.

Az iSTYLE egyedi finanszírozási konstrukciót vezet be a márkahívőknek, akik így mindig a legújabb iPhone készülékkel rendelkezhetnek. Az Easy Upgrade keretében a vásárlók a piacon elérhető legalacsonyabb havi törlesztőrészlettel szerezhetik meg a legújabb telefont,majd a választott 12 vagy 24 hónapos futamidő után akár új eszközre válthatnak, vagy a további törlesztőrészlet fizetésével megtarthatják a készüléket.

Mit tudnak az új csúcstelefonok?

Már számtalan ismertető látott napvilágot az okostelefon kategóriát több mint tíz éve feltaláló Apple legújabb iPhone-jairól, amelyek kiemelik, hogy a mostani sorozat az eddigi leghosszabb akkumulátor üzemidővel rendelkezik, és a csúcskategóriás modellekben az eddig megszokott 12 megapixeles kamerát 48 megapixelre „turbózta fel” az almalogójú gyártó. A telefonok csúcskategóriás modelljei műholdas hívásra is alkalmasak.

Az iPhone 14 és iPhone14 Plus készülékek két méretben – az előbbi 6,1, az utóbbi pedig 6,7 hüvelyk – érhetőek el. A kamerarendszer ezekben is jelentős fejlesztésen ment át, az itt még érvényes 12 megapixeles főkamera a nagyobb szenzor miatt a korábbi sorozatokhoz képest 49%-kal több fényt képes beengedni, ezzel is segítve, ha valaki kevés fénynél szeretne jó fotót készíteni. Az előlapi TrueDepth kamera autofókuszt kapott, de a Photonic Engine is sokat hozzátesz a képek minőségjavításához. A videóknál nóvumnak számít az akciómód-stabilizálás, ami a teljes szenzorfelületet használja túlpásztázás(overscan) és görgetés(roll) korrekcióval.

Mindkét modellben Apple A15 Bionic chip található öt-magos grafikus kártyával, amely jó szolgálatot tesz a készülék hosszú távú terhelése alatt is. Az iPhone 14 ajánlott kiskereskedelmi ára 449 990 Ft, iPhone 14 Plus telefoné pedig 499 990 Ft, mindkét modell 128, 256 vagy 512 GB-s háttértárral érhető el.

Megjöttek az Apple legújabb csúcskészülékei

Az extra modellek, a Pro és a Pro Max Always-On kijelzővel rendelkezik, és a kijelző felső részében megszokott bevágás(notch) helyett úgynevezett dinamikus szigettel(Dynamic Island) egészült ki, amelyben az arcfelismerő rendszer talált helyet magának.

A Pro készülékekbe kerülő új A16 Bionic chipek az okostelefonokban használt eddigi leggyorsabb lapkák. Itt jön elő 48 megapixeles szenzort használó főkamera, 24 milliméter fókusztávolsággal, második generációs szenzoros stabilizációval és pixelnegyedeléssel 12 megapixeles képmérettel.

Frissült az ultraszéles látószögű kamera is, és a RAW-fotózás mellett visszatér a kétszeres nagyítás lehetősége is a háromszoros nagyítású telefotós kamera mellé. Az iPhone 14 Pro és az iPhone 14 Pro Max 569 990 Ft-os és 629 990 Ft-os induló áron érhető el a prémium viszonteladónál.

Új okosórák, ütközésérzékelő funkcióval

Most érkezett az Apple Watch Series 8 és az új Apple Watch SE is, az előbbi némi ráncfelvarrást kapott a tavalyihoz képest. Ebben a legfontosabb újdonság a bőrhőmérséklet-érzékelő, ami már számos más márka okosórájában jelen van.

Az ütközésérzékelő funkció viszont, amely képes észlelni, ha az óra viselőjét súlyos autóbaleset éri, valóban újdonságnak számít. Az óra ilyenkor automatikusan segélyhívást indít, megosztja a diszpécserrel a tartózkodási helyet, miközben a vészhelyzeti kontaktokat is tájékoztatja.

Megjöttek az Apple legújabb csúcskészülékei

Extrahosszú üzemidejű akkumulátorok még nem jellemzik az Apple okosóráit, a mostani újdonságoknál is annyit említ a gyártó, hogy az eredetileg egész napos használatra tervezett Watch Series 8 működési ideje energiatakarékos módban 36 órára is kitolható. A 41 és 45 milliméteres méretekben elérhető újdonság indulóára 209 990 Ft. (A kínai versenytársaké modelltől függően, akár több mint egy hetes folyamatos használatra is képes.)

Egy héttel később érkezik a titánházas Apple Watch Ultra is, amelyben minden korábbinál komolyabb felszereltséget, így kétfrekvenciás precíziós GPS-t, újratervezett iránytű appot és visszakövetés funkciót is ígér a gyártó. Ennek megfelelően alakul a készülék ára is: a csak GPS + Cellular kiszerelésű modell 419 990 Ft-os áron lesz megvásárolható. Az Apple Watch Ultrát a felfedező túrákhoz, kaland- és állóképességi sportokhoz ajánlják.

Új funkciók az okosfülesben

Az új AirPods Pro a hangminőség és zajszűrés továbbfejlesztése mellett számos új funkcióval is kiegészült, az egyik legfontosabb, hogy a szárak nyomásérzékeny felülete már az érintésekre is reagál, így a hangerő a telefon elővétele vagy a Siri használata nélkül is állítható zenehallgatás közben.

Az eszköz tokja is tartogat újdonságot, a lokátor-támogatás mellett beépített hangszórót is kapott, amely jól jön, ha épp nem találjuk a kütyüt. Az okosfüles egy töltéssel 6 órán keresztül üzemképes, még aktív zajszűrés mellett is, a tokkal együtt a teljes üzemidő 30 óra. Az ugyancsak szeptember 23-tól elérhető új AirPods Pro 124 990 Ft-os áron lesz megvásárolható.