Mobilban a Magyar Telekom, vezetékesben a Vodafone lett a leggyorsabb hálózatot üzemeltető magyarországi távközlési szolgáltató az internet-hozzáférés teljesítményét világméretekben monitorozó Ookla idei második negyedévi Speedtest elemzése alapján.

Melyek a leggyorsabb, legstabilabb hazai nethálózatok?

A 2006-ban alapított amerikai webszolgáltató a nemrég zárult negyedévben a világ 37 távközlési piacáról hozott nyilvánosságra frissített elemzéseket, országonként több száz tesztelő adatai alapján. Ezek egyebek mellett az adott ország leggyorsabb és legegyenletesebb hálózati minőségű vezetékes és mobilszolgáltatóinak internetes teljesítménymutatóit tartalmazzák, beleértve a le- és feltöltési sebességet, valamint a késleltetést. (A késleltetés az az időintervallum, amennyi egy adatcsomag átviteléhez szükséges a hálózati kapcsolaton keresztül.)

Ezek a magyarországi teszteredmények

Az elemzésbe bevont európai országok között Magyarország is szerepel. A hazai tesztek alapján a mobil szegmensben a Magyar Telekom meg tudta őrizni első helyét, mind a gyorsaságban, mind az összesített hálózati szolgáltatás minőségében. Ami a gyorsaságot illeti a Telekom sebességi mutatója(Speed Score) 52,29.

Melyek a leggyorsabb, legstabilabb hazai nethálózatok?
Forrás: Ookla Speedtest

A késleltetést figyelembe véve a Vodafoné lett a legjobb, vagyis a legkisebb 20 ms-os mutató. Második a Telenor 21, harmadik a Telekom 22 ms-os értékkel.

A stabil hálózati szolgáltatásminőséget illetően a Magyar Telekom rendelkezett a legmagasabb konzisztencia pontszámmal, a teszteredmények 90,9% a legalább 5 Mbps minimális letöltési és 1 Mbps minimális feltöltési sebességet mutattak a második negyedévben.

Melyek a leggyorsabb, legstabilabb hazai nethálózatok?
Forrás: Ookla Speedtest

A vezetékes szegmensben viszont a Vodafone megelőzte a DIGI-t, amely az első negyedévben még az ország leggyorsabb vezetékes szélessávú szolgáltatója volt. A UPC felvásárlásával a vezetékes piacra is belépett Vodafone az év elejéhez képest 8,6% -kal tudta növelni sebességmutatóját, ami így elérte 148,79-et.

Melyek a leggyorsabb, legstabilabb hazai nethálózatok?
Forrás: Ookla Speedtest

A DIGI a késleltetésben tudta a legjobb értéket felmutatni, ami mindössze 5 ms volt. Második legjobb a Telekomé 9, míg a Vodafone mutatója 11 ms volt.

A hálózati szolgáltatás egyenletes minőségében viszont ismét a Vodafone-t hozta ki a legjobbnak a Speedtest, ami azt jelenti, hogy az eredmények 87,2% a legalább 25 Mbps minimális letöltési sebességet és 3 Mbps minimális feltöltési sebességet mutatott.

Melyek a leggyorsabb, legstabilabb hazai nethálózatok?
Forrás: Ookla Speedtest

Mérési mutatók

A Speed Score magában foglalja az egyes operátorok letöltési és feltöltési sebességének mértékét. A mutatóban 90 százalékban veszik figyelembe a letöltési sebességet, a fennmaradó 10-ban pedig a feltöltési sebességet, merthogy az online élményeket általában jobban befolyásolja a letöltési sebesség.

A mutató egy súlyozott átlag, amelyben a legnagyobb hangsúlyt a középsebességre helyezik, mivel ez képviselik azt, amit a legtöbb hálózati szolgáltató ügyfele nap mint nap tapasztalni fog – így indokolja a módszertant a webszolgáltató.

Míg az adatátviteli sebesség a legfontosabb, a stabil hálózati kapcsolat ugyancsak meghatározó mérce egy távközlési szolgáltatónál. A konzisztencia pontszámot az állandó szolgáltatásminőséget biztosító vezetékes szélessávú vagy mobil hálózatok azonosítására használ az Ookla.

A mutató a szolgáltató adatmintáinak százalékos arányát tükrözi, amelyek a hálózat típusától függően eleget tesznek a letöltési és feltöltési sebesség minimális küszöbértékének. Minél magasabb a szolgáltató konzisztencia pontszáma, annál valószínűbb, hogy az ügyfél elfogadható internetes teljesítményt és minőséget kap.

A vezetékes szélessávú és az 5G mobil kapcsolatok konzisztencia-mutatója 25 Mbps minimális letöltési sebességet (4K-ban a streaminghez ajánlott sebesség) és 3 Mbps minimális feltöltési sebességet vesz alapul. Az 5G konzisztenciát azért mérik a magasabb szinten, mert úgy gondolják, a fogyasztók elvárják, hogy az 5G olyan szolgáltatást nyújtson, amely megfelel az otthoni internetsebességüknek.

A mobil konzisztencia pontszámánál az 5 Mbps minimális letöltési sebesség (a HD-ben történő streaming ajánlott sebessége) és az 1 Mbps minimális feltöltési sebesség küszöbértékét használják.