A feltörekvő kínai okostelefon márka, az OPPO víziója szerint a mobilkommunikáció új szintjét ígérő 6G hálózatok szabványosítása 2025-ben kezdődik, a kereskedelmi szolgáltatások pedig rá tíz év múlva indulhatnak el.

A 6G hálózatok élesedése 2035-ben várható

Még épphogy csak élesedtek az 5G hálózatok, a tudósok máris dolgoznak az újabb generáción. Az első ilyen kísérletek Finnországban indultak el, azóta pedig már többen is színre léptek generációváltó elméleteikkel. Ezek egyike az OPPO, amely legújabb eszközeivel nemrégiben a magyar piacon is megjelent.

Fehér könyvben a jövő hálózatának az architektúrája

A távol-keleti márka kutatóintézete bemutatta az első 6G témájú fehér könyvét, amely részletesen foglalkozik a következő generációs hálózatok architektúrájával. A kutatócsoport a dokumentumban felvázolja a 6G hálózatok modelljének műszaki jellemzőit, szolgáltatási és rendszerkövetelményeit, valamint a gépi tanulás felhasználási lehetőségeit.

A 6G-s okos eszközök működésében meghatározó szerepe lesz a mesterséges intelligencia(AI) alkalmazásának. A jövő készülékei öntanuló-algoritmusokat töltenek le és telepítenek majd, illetve adatokat gyűjtenek az algoritmusok további fejlesztéséhez.

Ennek megfelelően a következő generációs 6G mobilhálózat gyökeresen átalakítja az emberek és a mesterséges intelligencia közötti interakciót, valamint lehetővé teszi, hogy a technológia valóban a hétköznapok része legyen.

AI domain menedzsment

A 6G hálózatok élesedése 2035-ben várható
Forrás: OPPO

Az önvezető járművek esetében mindez azt jelenti, hogy a biztonságos és kényelmes utazás érdekében a 6G hálózat képes lesz az optimális algoritmust és kommunikációs kapcsolatot kiválasztani a jármű helye és a környezeti viszonyok (napszak, időjárás) alapján, valamint a 6G-nek köszönhetően a jármű képes lesz valós időben letölteni és futtatni olyan tanuló algoritmusokat, amelyek más járművek és eszközök működését is figyelembe veszik.

„A mobil kommunikációs technológia évtizedes ciklusok alatt fejlődik. A következő generációs 6G hálózatok szabványosítása várhatóan 2025-ben kezdődik, a kereskedelmi bevezetés pedig 2035 körül várható. Az OPPO arra számít, hogy 2035-re az intelligens ágensek száma messze meghaladja majd az emberek számát, ezért a 6G-nek nemcsak az emberek, hanem a gépi algoritmusok közötti kommunikációs igényeket is ki kell majd szolgálnia” – magyarázza Henry Tang, az OPPO vezető 5G tudósa.

Kétdimenziós hálózatok a nagyobb automatizáltság érdekében

Az OPPO elmélete szerint a jelenlegi hálózatok két dimenzióra bonthatók: ezek a User Plane (UP) és a Control Plane (CP). Az UP elsősorban azért a hálózati teljesítményért felel, amelyet a felhasználók közvetlenül is érzékelnek, például a sebesség vagy a késleltetés. A CP ezzel szemben a hálózat konfigurálásához kapcsolódik, és elérhetővé teszi a műveleteket a területi tartományok között a csomópontok különböző mozgási mintázatai szerint.

Ha az UP-t a városi forgalomban gyorsan haladó járművekhez hasonlítjuk, akkor a CP a közúti forgalom ellenőrzése. Az OPPO modell újítása, hogy a CP és UP síkokra merőlegesen bevezeti AI Function Plane-t, így egy térbeli koordinátarendszer (AI-Cube) képződik.

Ez a mesterséges intelligenciával továbbfejlesztett architektúra két szempontból is fejlettebbé teszi a 6G hálózatot: egyrészt a funkcionalitás területén, másrészt az olyan magas szintű hálózati képességek területén, amelyek lehetővé teszik a 6G hálózatok számára önmaguk optimalizálását, dinamikus irányítását és az erőforrások intelligens elosztását.

A 6G jelentősen átalakítja az AI környezetet és az alkalmazását

A 6G gyökeresen átalakítja mind a mesterséges intelligencia működését mind pedig az alkalmazását, feloldva számos jelenlegi korlátot, ilyen az adatsilók kérdése, vagy a felhasználói adatbiztonság.

A kutatás arra is rámutat, hogy a jelenlegi intelligens eszközök korlátozott számítási teljesítménye és tárolókapacitása megnehezíti a nagyméretű AI algoritmusok alkalmazását, a 6G hálózatok alatt azonban egy AI tartomány több szerepet is betölthet: lehet például hagyományos bázisállomás, adatbázis, AI modelltár, vagy alkalmazásszerver is.

Az OPPO modelljében a 6G eszközöket a készülék helye és rendszerigényei alapján egy AI tartományhoz rendelik. A tartomány ezután kiválasztja a kívánt szolgáltatáshoz szükséges legmegfelelőbb algoritmust és feladatot, miközben megteremti az optimális kommunikációs kapcsolatot.

Az éles hálózatok indulásával kapcsolatban egyébként léteznek már még merészebb víziók is. Az ABI Research kutatóintézet idén tavasszal megjelent elemzésében már egy korai 2028-as rajtot is elképzelhetőnek tart