Lélegeztetőgépek szelepeit kezdte el gyártani egy háromdimenziós nyomtatókkal foglalkozó olasz cég, hogy így segítse a kórházak munkáját. A már közel 40 éve létező technológia ezekben a nehéz időkben mutathatja meg igazán mire is képes.

Mire jó a 3D nyomtatás koronavírus idején

Alig másfél éve írtunk cikket arról, hogy a több évtizedes múltja ellenére miért is nem számít még bomba üzletnek a 3D nyomtatás, pedig a műanyag játékfiguráktól a komplett házakig lassan már szinte mindenről kiderül, hogy ezzel a technológiával is előállítható.

Kritikus eszköz az intenzív osztályokon

A mostani helyzetben, amikor komoly problémát okoz az egészségügyben a járványhoz kapcsolódó létfontosságú műszerek szűkös volta, nehezen beszerezhetők a védőeszközök, különösen jól jöhet az olyan segítség, mint amiről a BBC tudósított a napokban.

A lélegeztetőgépek részét képező szelepeket kezdett el gyártani egy háromdimenziós nyomtatókkal foglalkozó olasz cég, hogy így segítse a kórházak munkáját: 24 óra alatt száz darabot készítettek Chiari város kórháza számára – olvasható a minuszos.hu-n.

A mindössze 14 dolgozót foglalkoztató Isinnova cég hírt szerzett arról, hogy a helyi kórházban hiánycikk több létfontosságú eszköz, amely a koronavírussal fertőzött betegek szenvedésein segíthet, felvette a kapcsolatot több mérnökkel és az észak-olaszországi város kórházával.

Megvizsgálták az úgynevezett Venturi-szelepet: ez az eszköz kapcsolja össze az intenzív osztály betegeit és a lélegeztetőgépeket. Néhány órával később már elkezdődött az első száz termék nyomtatása, amelyeket azonnal a kórházba szállítottak.

Helybe vitték a „gyártást”

Sőt, 3D-s nyomtatókat vittek a chiari kórházba is, hogy meggyorsítsák a folyamatot. “A kórházaktól megtudtuk, hogy kétségbeesve keresnek még több szelepet. Képtelenség volt újabb ellátmány beszerzése, a termelés ugyanis nem tudott lépést tartani az igényekkel” – idézi a BBC Cristian Fracassit, az Isinnova vezetőjét.

Chiari kórházában a tudósítás idején 250 koronavírusos pácienst ápoltak az intenzív osztályon, egy szelepet viszont legfeljebb nyolc órán keresztül lehet használni. A nyomtatott verzió előállítási költsége kevesebb, mint egy euró. A projektben résztvevő cégek ingyen dolgoznak, de nem tervezik, hogy nyilvánosságra hozzák a dizájn alapjául szolgáló terveket.

“A szelepnek nagyon apró csövei és lyukai vannak, 0,8 milliméternél is kisebbek, nem könnyű nyomtatni őket. Emellett nagyon figyelni kell arra, hogy a termék ne fertőződjön meg. Klinikai körülmények között kell végezni a termelést” – indokolta Fracassi.