A Neumann Labs által kifejlesztett új technológiával a koronavírus különböző variánsai is kimutathatók. A laboratórium által mostanában vizsgált hazai koronavírusos betegek felét már a brit mutáns fertőzte meg.

A legújabb PCR-vizsgálat kimutatja a mutánsokat

A magyarországi járványügyi adatok utóbbi időben tapasztalható romlását a szakemberek a koronavírus brit mutációjának hazai terjedésére vezetik vissza. Erre reagálva a Neumann Labs itthon olyan PCR vizsgálatot vezet be, amely képes kimutatni a koronavírus újonnan megjelent variánsait – a brit, dél-afrikai/brazil és további európai variánsokat.

Itthon dél-afrikai vagy brazil variánst még nem találtak

A labor által frissen elvégzett vizsgálatok esetében a koronavírus-pozitív esetek felét már a brit mutáns okozza, viszont dél-afrikai vagy brazil variánst eddig még nem találtak. A dél-afrikai változat az eddigi ismeretek szerint csökkentheti a vírussal szembeni védőoltások hatékonyságát.

A magyar tulajdonú diagnosztikai laboratórium a koronavírus tavaly tavaszi hazai kirobbanása óta kínál PCR koronavírus-vizsgálatot. A labor eddig 100 ezer feletti tesztet végzett el ez elmúlt hónapok során, melyek hatoda mutatott ki koronavírus-fertőzést.

A Neumann Labs Európában elsőként novembertől olyan kombinált PCR tesztet is kínál, amely nagy pontossággal tudja kimutatni – akár otthoni teszteléssel –, hogy a páciens influenzával, vagy koronavírussal fertőződött-e meg.

„Az általunk kifejlesztett legújabb kombinált PCR teszttel, már a variánsok is nagy biztonsággal kimutathatóak. Minden olyan mintát, amiben erős fertőzést találunk, megvizsgálunk, hogy a brit variáns vagy egy ahhoz némileg hasonló úgynevezett európai variáns, vagy pedig a dél-afrikai/brazil variáns jelen van-e benne. A variáns vizsgálatot az elsődleges PCR pozitív/negatív eredmény után 24 órán belül adjuk ki a páciensek számára” – hívta fel a figyelmet Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.