Európában elsőként, jövő héttől a Neumann Labs kínál olyan PCR tesztet, amely mindkét betegséget képes nagy pontossággal kimutatni, akár otthoni teszteléssel is.

Koronavírus vagy influenza

A koronavírus okozta fertőzés tünetei nagyon hasonlóak az influenzáével, de előbbi súlyosabb szövődményekkel járhat. Így nem mindegy, melyiket kaptuk el. A kezdeti jelekből sokszor az orvosok sem tudják eldönteni, hogy a páciens melyik betegséget is kapta el.

Európában elsőként nálunk jelenik meg a kombinált teszt

Erre a dilemmára nyújt megoldást Európában elsőként a Neumann Labs komplex PCR tesztje, amely egyetlen vizsgálattal képes akár mindkét kórokozót kimutatni – áll a magyar cég friss közleményében. Az influenza A és B típusát is igazolni képes koronavírus PCR tesztek november 10-től kerülnek forgalomba, és akár önminta-vételes vizsgálattal is nagy pontossággal használhatók majd.

A koronavírus járvány egyértelműen felszálló ágban van Magyarországon, ezt támasztják alá több mint húszéves vírusdiagnosztikai tapasztalattal rendelkező labor adatai is. A cég öt laboratóriumi robot segítségével nyár óta már több mint ötvenezer koronavírus vizsgálatot végzett el, és az utóbbi időszakban a pozitív tesztek aránya 20 százalék fölé emelkedett.

Nehezíti a helyzetet a szezonális influenzajárvány, amely egyes években képes a lakosság akár egyötödét is megfertőzni. A legnagyobb veszélyben azok vannak, akik egyszerre kapják el a koronavírust és az influenzát, mert ebben az esetben sokkal súlyosabb lefolyású lehet a megbetegedés.

A tesztelés otthon is elvégezhető

„A nukleinsav-alapú PCR teszt az ismert legjobb és legelfogadottabb módszer a koronavírus örökítő anyagának kimutatására, amely képes egyéb fertőzések, így az influenza kimutatására is. Éppen ezért kiegészítettük a koronavírus PCR tesztelést az influenza leggyakoribb, A és B típusainak vizsgálataival is, így a tüneteket észlelők egyetlen tesztet elvégezve szinte 100 százalékban biztosak lehetnek abban, hogy melyik vírus fertőzte meg őket. Ráadásul mindezt az otthonukban, önmaguk is elvégezhetik majd” – hangsúlyozza Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

A cég májusban a hazai piacon elsőként tette elérhetővé az önminta-vételes PCR-tesztelést, amely az orvos által levett mintához képest is 94 százalékos pontossággal működik.

A magyar biotechnológiai cégnél úgy látják, hogy egyre nagyobb a páciensek bizalma az önminta-vételes teszt iránt, amelyet az orvosi mintavevővel ellentétben ezt nem szükséges annyira mélyre helyezni az orrüregben, így elkerülhető a sokak által fájdalmasnak ítélt vizsgálati módszer.

„Nem mindegy ugyanakkor, hogy melyik diagnosztikai vizsgálatot végezzük el. A gyorstesztek kifejezetten nem ajánlottak tünetmentes személyek tesztelésére, és ha negatív eredményt adnak, azt meg kell erősíteni PCR teszttel, azaz nem képesek nagy pontossággal megállapítani az aktuális vírusfertőzés tényét” – figyelmeztet az ügyvezető.

Ami a kombinált teszt árát illeti, az orvos által végzett a hatósági áras kategóriába tartozik, vagyis 19500 forint, az önminta-vételes pedig 12 ezer forintba kerül.