TrustChain néven mától érhető el az a platform, amelyen a cégek a szerződéskötéseket és az elszámolásokat egyaránt digitális módon bonyolíthatják le. Az első körben magyar és cseh cégek regisztrálhatnak a felületre.

Trustchain platform

Az új és a már meglévő szerződésekkel járó adminisztratív és jogi rutinfeladatok évente átlagosan 42 napot vesznek el a cégek életéből. Ezen kíván változtatni a Trustchain Systems Kft. a ma induló automatizált ügyfél-azonosítási, szerződéskötési és kereskedelem-finanszírozási rendszerével – jelentette be a cég ügyvezetője, Romhány Gergely.

Kiváltja az eddigi papíralapú folyamatokat

A platform egyaránt képes kiszolgálni a kis-, a közepes és nagyvállalatok ilyen irányú igényeit. Használatával a jövendő üzleti partner beazonosítása, a szerződéskötés és az elszámolás egyaránt digitális felületen bonyolódhat, kiváltva a szerződéskötések eddig jellemzően papír alapú folyamatait is. A TrustChain felhasználók a szerződéseket és a dokumentumokat közös online platformon hozzák létre, vagy töltik fel, és a mobiltelefonjukon írják alá.

Okostelefonos applikáción keresztüli távoli ügyfél-azonosítási és minősített elektronikus aláírási megoldások garantálják a partnerek és a digitális szerződések jogi biztonságát, a hazai jogszabályoknak, valamint az európai uniós irányelveknek való megfelelőséget – emelte ki az ügyvezető.

A rendszer biztonságos pénzügyi hátterét a BarionPayment Zrt. nyújtja, a cég az első és eddig egyetlen hazai elektronikuspénz-kibocsátó intézmény. A fintech cég több mint ötezer e-kereskedelmi partnert szolgál ki Európa-szerte, és eddig csaknem másfél millió felhasználó fizetett a rendszerrel, havi szinten milliárd forintos forgalmat bonyolítva – hangsúlyozta Kiss Sándor a társaság vezérigazgatója.

Befoglalásos rendszer garantálja a biztonságos fizetést

A Barion által alkalmazott SmartGateway megoldások közül a befoglalásos-zárolásos szolgáltatást nyújtja a platformhoz, amely a TrustChain platformon a „biztonságos fizetés” fül alatt érhető el. Ennek kiválasztásakor a rendszer befoglalja a szerződéses összeget a Barion-számláján.

Feloldására és az eladó Barion-számlájára való átvezetésére a szerződéses feltételek teljesülése után kerül sor. A folyamat ellenőrzésében a TrustChain, mint teljesítési segéd automatizáltan vesz részt. Ennek a fizetési módnak a használatával a vevő vitathatatlanul igazolja a fizetőképességét az eladó számára, az eladó pedig biztos lehet abban, hogy szerződésszerű teljesítés esetén azonnal kifizetik.

A tájékoztatón elhangzott, hogy idén augusztustól a magyar és az angol mellett cseh nyelven is működik majd a platform, amelyre az év végétől osztrák és a szlovák cégek is regisztrálhatnak. A még távolabbi tervekben a balkáni régió sőt Európán kívüli területek bevonása is szerepel.

Az újabb nyelvek és további országok bekapcsolása mellett olyan pénzügyi szolgáltatások is elérhetővé válnak a regisztrált és tanúsított cégek számára, mint az online faktoring, vagy a biztosítási termékek és az import-export hiteltermékek. Ezek egy részéről még most folynak a tárgyalások.

A TrustChain Kft.2017-ben alakult meg, első befektetője 53 millió forint értékben a Startup Campus InkubatorZrt., volt. A társaság második körös befektetője a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., volt, amely 149 millió forintot adott a folytatáshoz. Jelenleg a cég már a harmadik körös befektetésekről tárgyal Magyarországon és Ausztriában.