Médiaoldalunk napról-napra igyekszik a legújabb technológiákról, csúcskészülékekről beszámolni. Legalább annyira fontos, és nem csak környezetvédelmi szempontból, hogy mi legyen a régi eszközeinkkel. A Dell szakértői összegyűjtötték, mit tegyünk, mielőtt elajándékoznánk vagy eladnánk a kiszolgált laptopjainkat.

Régi laptop

A régi gépeink többsége ugyanis bizonyos kompromisszumok mellett még pár évig használható marad. Számos lehetőségünk van, ha úgy döntünk, nem őrizgetjük tovább a régi eszközt. Megoldás lehet, ha felkeresünk olyan szakboltokat, ahol beszámítják a régi számítógépeket, ha újat veszünk.

Apróhirdetésben is kereshetünk vevőt a kiszolgált, de még jól működő laptopunknak, de akár el is ajándékozhatjuk azt jótékonysági szervezeteknek. Ezt a feladatot akár rá is bízhatjuk a gyártóra, többen működtetnek ugyanis speciális újrahasznosítási programot, amelyben az elektronikai hulladékként érkező számítógépeket felújítják, és eljuttatják rászoruló intézményekhez.

Törölni minden érzékeny információt

Rengeteg fontos adatot és érzékeny információt tárolunk a számítógépeinken, jó esetben a fotóinkról és videóinkról is készítünk ide is biztonsági másolatot. Elmentjük a jelszavainkat és hozzáféréseinket a böngészőben, és a böngészési előzményeink is bizalmas információkat rejthetnek. Fontos, hogy ezek ne kerülhessenek illetéktelen kezekbe.

Először ajánlott átmásolni a fontos állományainkat egy külső meghajtóra, amiről majd az új laptopra is átköltöztethetjük azokat. A régiről ezután törölhetjük akár manuálisan is, de ne felejtsük el kiüríteni a végén a Lomtárat.

Gyorsabb és alaposabb lehet a folyamat, ha ezt a feladatot a rendszerre bízzuk. Az újabb windowsos eszközökön elérhető a „gép alaphelyzetbe állítása” funkció, amely eltávolítja a fájlokat, alkalmazásokat és beállításokat, majd újratelepíti az operációs rendszert. Így az új tulajdonos azonnal használatba veheti, de nem fér hozzá a korábban rajta tárolt anyagokhoz.

A törölt állományokat azonban később is vissza lehet állítani a megfelelő technológia segítségével azoknak, aki mélyebb technikai tudással rendelkeznek. Ezért aki igazán biztosra akar menni, az az eladás vagy elajándékozás előtt még egy olyan dedikált szoftvert is elindít a gépen, amely többször is felülírja a meghajtó teljes felületét, hogy semmiképpen se lehessen helyreállítani a korábbi adatokat.

Ez körülbelül ahhoz hasonlítható, mintha az ember iratmegsemmisítőbe küldené a digitális dokumentumokat. Minél többször írja felül a meghajtót a program, annál biztosabb az eredmény, de annál hosszabb időbe is telik a folyamat. Ezért ezt a feladatot nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni.

Ne maradhat el a fizikai nagytakarítás sem

Ajánlott kívülről is megtisztítani a laptopot, mielőtt megválunk tőle. Ehhez előbb kapcsoljuk ki, és húzzunk ki belőle minden kábelt és USB eszközt. A művelethez használjunk eldobható kesztyűt, mikroszálas törlőkendőt és 70-30 arányú izopropil alkohol-víz oldatot.

Csak ilyen felszereléssel érdemes nekiállni a feladatnak, károkat okozhatnak ugyanis az eszközön az egyéb törlőkendők és a hagyományos háztartási tisztítószerek, például a klóralapú, ammóniát, peroxidokat tartalmazó oldatok, oldószerek (pl. aceton) és az etilalkohol. A monitorra ragadt, apróbb szennyeződések eltávolításához pedig speciális monitortisztító kendőt vagy spray-t használjunk, hogy nem okozzunk karcolásokat a kijelzőn.

A tisztító folyadékot ne spricceljük közvetlenül a gépre vagy a kiegészítőkre, csak a kendőre. Óvatosan töröljük át a felületeket, ügyelve arra, hogy nedvesség ne juthasson be az eszközbe a nyílásokon keresztül. Túl erősen sem szabad törölni, mert megsérülhet a felület. A képernyőt balról jobbra egy mozdulattal töröljük le, így haladjunk fentről lefelé.

Miután végeztünk, hagyjuk, hogy a előbb megszáradjon a gép, mielőtt bekapcsoljuk. Ha igazán biztosra akarunk menni, akkor egy sűrített levegős spray segítségével a billentyűk közé szorult apró morzsákat, porszemeket, szöszöket és állatszőröket is eltávolíthatjuk.

Arról is ajánlott meggyőződni, hogy minden csatlakozó és funkció megfelelően működik a gépen, gond nélkül tud-e csatlakozni wi-fin és Bluetooth-on keresztül az eszköz. Használt készülékek esetében fontos kérdés, hogy mennyit bír még az akkumulátor. Ha eladásra szánjuk a használt laptopot, akkor ezt is tesztelhetjük előzetesen, ha jó az eredmény, magasabb árat is kérhetünk.