A Wi-Fi Sensing egy kialakulóban lévő technológia, amely a már meglévő Wi-Fi infrastruktúra rádiófrekvenciás (RF) jeleit használja fel a jelenlét és a mozgás észlelésére. A technológia legígéretesebb alkalmazási területei: az egészségügyi távfelügyelet, a biztonság és az intelligens otthonok automatizálása – olvasható az ABI Research elemzésében.

Wi-Fi Sensing

A technológia gyors fejlődésen ment keresztül, az egy évtizeddel ezelőtti pusztán akadémiai elméletből a jelenleg piacon lévő egyik legversenyképesebb helymeghatározási megoldássá fejlődött.

A Wi-Fi Sensing végleges szabványosítása 2024 szeptemberében várható, amikor is a wi-fi a csak kommunikációs szabványból kettős funkciójú – integrált érzékelés és kommunikáció (ISAC) –technológiává fejlődik.

Jövedelmező új szolgáltatások otthoni és céges használatra

A wi-fi továbbfejlesztett képességei, amelyek egyesítik a kommunikációt és az érzékelést, növelni fogják a wi-fitelepítések és -eszközök értékét, és jövedelmező új szolgáltatásokhoz vezetnek mind a fogyasztói, mind a vállalati wi-fi telepítések során.

A Wi-Fi Sensing fejlesztésének és kereskedelmi forgalomba hozatalának fő mozgatórugói a piacon jelenleg a szoftvergyártók, köztük az Aerial, a Cognitive, az Origin és a nami, valamint ökoszisztéma-partnereik, mint a Plume for Cognitive és a Verizon for Origin.

A legtöbb Wi-Fi Sensing platform szoftverszintű alkalmazás, amely a chipkészletekből kinyert (Channel State Information – CSI) adatokat értelmezi, bár van olyan cég, amely a technológia egyedi hardver szintű megvalósítását is kifejlesztette már.

A Wi-Fi Sensing még a fejlesztésének korai szakaszában jár, és jelentős kiaknázatlan potenciállal rendelkezik. A szabványosítás kulcsszerepet játszik majd a technológia érettségének és méretezhetőségének elősegítésében, mivel segít megoldani a széles körű elterjedést akadályozó technikai kihívásokat, lehetővé teszi a szállítók együttműködését, felgyorsítja az innovációt, valamint növeli az új technológia iránti tudatosságot és bizalmat – sorolja az előnyöket az elemzése.

Manapság ez az alacsony költségű, úgynevezett nem invazív tevékenységfigyelési forma egy sor innovatív lakossági alkalmazáshoz felhasználható, közülük a legígéretesebbek az egészségügyi távfelügyelet, a biztonság és az intelligens otthonok automatizálása.

A Wi-Fi Sensing egyik legnagyobb előnye, hogy fel tudja használni az otthonokban már meglévő wi-fi infrastruktúrát és számos, Internet of Things (IoT) eszközt, mindössze a méréshez, adatkinyeréshez és feldolgozáshoz szükséges firmware-t kell a rendszerhez hozzáadni.

Ezzel szemben jelenleg az összes alternatív, kereskedelmi forgalomban kapható helymeghatározó technológia további eszközök telepítését igényli kizárólag a mozgáskövetés céljából, ami jelentősen növeli a telepítés költségeit és bonyolultságát.

Az otthoni érzékelésre használt hagyományos passzív infravörös (PIR) érzékelők látóvonalat (LOS) igényelnek, érzéketlenek a lassan mozgó tárgyakra, és nem működnek magas hőmérsékleten. Az alacsony költségű Bluetooth korlátozott lefedettségű, nagy interferenciával és alacsony pontossággal működik, a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) pedig ebben az esetben nem megvalósítható, mivel minden célponthoz RFID-címke szükséges.

Az ultrahang nagy pontosságot nyújtani, de energiafaló, magas interferenciaszintre hajlamos, és káros lehet a csecsemőkre és a háziállatokra. Az újonc Ultra-Wide Band (UWB) is nagy pontosságot tud nyújtani, de új technológiaként hiányzik mellőle még a fejlett infrastruktúra, és ma még igen magas az ára.

A főbb alkalmazási területek – az egészségügy, a biztonság és az okosotthon

Jelenleg a legtöbb Wi-Fi Sensing megoldás a piacon csak egyszerű jelenlét érzékelési képességgel rendelkezik, de nem jelöli meg a konkrét helyet, ahol a mozgás végbemegy.

Ennek több oka is van, műszaki oldalon a 7 GHz alatti frekvenciák korlátozása, a meglévő hálózatok nem optimális topológiája, az áramérzékelő algoritmusok korlátai, kereskedelmi oldalon pedig a szoftverszállítók értékesítő partnerei egyelőre csak ilyen szintű lokalizációt igényelnek.

A szoftvergyártók abban már egyetértenek, hogy a legígéretesebb Wi-Fi Sensing alkalmazások a távoli egészségügyben, az otthoni biztonságban és az otthoni automatizálásban találhatók meg, közülük jelenleg a legtöbb erőforrás az elsőre irányul.

Az Origin például azt tervezi, hogy a következő egy évben bevezeti esésérzékelő, alváselemző és elkóborlás elleni figyelmeztető funkcióit. A Cognitive az erőforrásait a Wi-Fi Sensing által gyűjtött hosszú távú adatokból és elemzésekből megállapítható elemzések fejlesztésére összpontosítja, amelynek fő felhasználása ugyancsak az egészségügy lesz.

Ezzel szemben a nami az érzékelési topológia javítására összpontosít, amely szerinte a legfontosabb terület az érzékelési teljesítmény és a részletesség javítása szempontjából. Utóbbiban a társaság jelenleg azon dolgozik, hogy a jelenlegi 30 Hertz-től (Hz) 300 Hz-ig növelje a másodpercenkénti képkockákat(fps) az érzékelőprogramokban.

Figyelmeztethet az autóban felejtett gyerekekre

Míg az ezen túlmutató vállalati és ipari felhasználási esetek jelenleg korlátozottak, a Wi-Fi Sensing 2024-es szabványosítása ezen változtatni fog, mivel a céges egészségügyi és a biztonsági elvárásokhoz ugyanazt a technológiát lehet használni, mint a lakosságinál. Szakértők szerint ugyanakkor kihívást jelent majd megtalálni a megfelelő partnereket a megoldások piacra viteléhez.

Az aktív fejlesztés másik fontos területe a modern járművekben terjedő wi-fi lapkakészletek használata, amelyek a jövőben arra is figyelmeztethetik a járműtulajdonosokat, ha gyereket felejtettek a felforrósodó járműben, ami az otthagyott gyerekek halálát is okozhatja.

A riasztás történhet például az autó kürtjének megszólaltatásával, vagy ha az autó mobilkapcsolattal rendelkezik, mobil értesítésen keresztül. Az alkalmazás fejlesztését a nemzeti szabályozások is felgyorsíthatják, ilyen az Egyesült Államokban 2021-ben elfogadott Hot Cars Act, amely lépésre kényszeríti az autógyártókat.

Amitől még okosabb lehet az otthonunk

A Wi-Fi Sensing által működtetett automatizálás segíthet az energiatakarékosságban, és a platform hosszú távú ismeretei felhasználhatók az intelligens otthoni használat további optimalizálására. Ennek az alkalmazásnak a potenciális piaca hatalmas, a lakástulajdonosokra és a vállalkozásokra egyaránt kiterjed.

A vendéglátóhelyek is kihasználhatják a Wi-Fi Sensing szolgáltatást, hogy energiaköltségeket takarítsanak meg a szolgáltatás minőségének a romlása nélkül. A vállalatok a wi-fi ökoszisztéma gyártóival vagy szolgáltatóival együttműködve, költségcsökkentő szolgáltatásként kínálhatják a technológiát.

Tekintettel arra, hogy a Wi-Fi Sensing-alapú intelligens otthon automatizálás már az érettség késői szakaszában van, és kevés bonyolult algoritmust igényel, talán ez a legegyszerűbb Wi-Fi Sensing algoritmus, amelyet piacra lehet vinni.

A következő évtizedben a szórakoztatóelektronikai gyártók is egyre gyakrabban alkalmazzák majd ezt a technológiát, hogy megkülönböztessék termékeiket a versenytársaktól, de a villanykörtéktől eltérően a szoftveres konfiguráció nem alkalmazható okostévékre vagy okoshangszórókra. Emiatt ezen eszközök gyártói valószínűleg előnyben részesítik a wi-fi érzékelés hardveres formáit, ahol az adó és a vevő egy lapkakészleten található.

Rejtett tárgyakat is képes észlelni a technológia

A rendszer az egy helyen tartózkodó emberek hozzávetőleges számának megszámlálására is képes, legyen az több helyiség vagy egy teljes épület. A felhasználók között így lehetnek az épületüzemeltetők, ingatlan bérbeadók is, akik nyomon akarják követni, hogy engedély nélkül tartanak-e nagy rendezvényeket adott épületekben, vagy az üzlettulajdonosok, akik szeretnék tudni a vásárlók számát.

A technológia alkalmas rejtett tárgyak, például fegyverek felfedésére is, amely alacsony költségű, könnyen kiépíthető biztonsági szolgáltatásként jelenhet meg az épületüzemeltetők számára – olvasható az elemzésben.

Wi-Fi Sensing