A Microsoft mesterséges intelligencia(AI) alapú copilotot fejlesztett, ami az Office-alkalmazásokba építve a töredékére csökkentheti le az irodai rutinmunkát.

A még tesztüzemben működő Microsoft 365 Copilot a nagy adatbázisokra épülő nyelvi modellek (LLMs) erősségeit egyesíti az MS-alkalmazások üzleti adatelemzési képességeivel, aminek révén az irodai dolgozók a munkájukhoz AI-alapú személyi asszisztenst kapnak.

A beépített virtuális asszisztens kétféleképpen szolgálja a felhasználókat, a napi szintű alkalmazásokba épülve, vagy az üzleti területen.

Előbbi esetében a Word, az Excel, a PowerPoint, a Teams, és az Outlook használatakor az e-mailek, prezentációk és egyéb dokumentumok néhány kulcsszó megadásával, kérésre pillanatok alatt elkészíthetők. Sőt, ezekből szinte szempillantás alatt összefoglalók, kivonatok, emlékeztető jegyzetek is kérhetők. Írathatunk vele e-mailt, összefoglalhat bonyolult levélfolyamokat is.

Az üzleti területen pedig a nagy nyelvi modellek, a Microsoft-alkalmazások, a felhasználók naptára, e-mailjei, csevegései, meetingjei, névjegyei, egyéb dokumentumai segítségével olyan dolgokra lesz képes, amelyre korábban még nem volt példa.

A felhasználók megkérhetik például arra, hogy mondja el a csapatuknak, hogyan frissítették a termékstratégiát. Képes lesz arra is, hogy létrehozza a megfelelő állapotfrissítéseket a reggeli értekezletek, e-mailek és chatek alapján.

A „másodpilóta” egyfajta chatbotként működik majd, amit bármikor előhívhatunk, és feladatokat adhatunk neki. A Microsoft azt is bejelentette, hogy a szoftverfejlesztést a mesterséges intelligencia által generált kódokra épülő fejlesztésekkel teszi még szabadabbá.