Az Óbudai Egyetemmel kötött megállapodás alapján 5G hálózatot épített ki a tanintézmény Bécsi úti campusán a Yettel Magyarország. Az új technológia része lesz az egyetem képzésfejlesztésének is.


A mobilszolgáltató a projekt keretében tesztelési célra SIM-kártyákat és végberendezéseket is térítésmentesen adott az egyetem számára.

Mint korábban megírtuk az 5G hálózat kiépítését tavaly ősszel kezdték el, az év végén helyezték üzembe, és ma már teljes kapacitással működik a hallgatók és kutatók munkáját segítve. A campus hálózati lefedettségén túl az oktatási intézmény informatikai és kiberbiztonsági laborját is ellátták 5G-s eszközökkel, hogy a hallgatók a beltéri helyiségekben is folytathassák az 5G-vel kapcsolatos kutatásaikat.

Az együttműködés másik fontos eleme az oktatásban való közreműködés. A Yettel jelenleg több szakértőjével vesz részt a Neumann János Informatikai Kar Biomatika és Alkalmazott Mesterséges Intelligencia Intézetében induló távközlési tematikájú tantárgy tantervének kialakításában. A ’Bevezetés az 5G technológiába’ címet viselő tárgyat a 2022/2023-as tanévben indította az egyetem, amire eddig nyolcvan hallgató jelentkezett.

A megállapodás keretében az egyetem és a Yettel a jövőben együttműködik egy munkaerő-toborzási és gyakornoki program kialakításában is.