Tim Cook, az Apple vezérigazgatója bemutatta a cég legújabb nagy dobását a kiterjesztett valóságú(AR) headsetet. Az új készülék a jövő év elején debütál az USA-ban.

Az Apple nagy lépése az AR világba

Az almalogójú márka már hosszú ideje fontolgatta a digitális világot a fizikai világgal ötvöző okos szemüvegek piacára való belépést, ennek jött most el az ideje, a vállalat éves fejlesztői konferenciáján.

Az újonnan bemutatott Vision Pro készülék a cég szerint egyedülálló, és évekkel megelőz minden mást, az ára is meglehetősen egyedülálló lesz, az amerikai kiadás 3500 dollárt kóstál majd – tudósít a Mobile World Daily.

A cég által „áttörésnek” nevezett elemek közé tartozik a kétchipes kialakítás és a szemüveglencsék, amelyek mindkét objektíven 23 millió pixelt képesek megjeleníteni. Az Apple szerint ezek a tényezők azt a benyomást keltik a felhasználóban, hogy az élmények valós időben történnek, és azt a látszatot is kelthetik, mintha a rajta futó médiát egy 30 méter széles képernyőn néznék 4K felbontásban.

A számítástechnika új, térbeli korszaka jöhet el

Cook szerint az eszköz „a számítástechnika új korszakának a kezdetét jelzi”, hozzátéve „ahogy a Mac bevezetett minket a személyi számítógép világába, az iPhone pedig a mobil számítástechnikába, az Apple Vision Pro a térbeli számítástechnikát hozza el”.

Az Apple a dizájnt „kompakt hordható formaként” írja le, bár nem adta meg a teljes súly- és méretspecifikációt. Az eszköz egyedi visionOS operációs rendszert futtat, és a vállalat számos egyéb termékével, köztük az Apple Mac billentyűzetével és az érintőpaddal is használható.

Az Apple nagy lépése az AR világba

Vision Pro hozzáfér az Apple Arcade játékgyűjteményhez és azon belül több mint 100 kompatibilis játékhoz. Az eszközt úgy tervezték, hogy gesztusvezérlést használjon, de szabványos játékvezérlőkhöz és egyéb perifériákhoz is csatlakoztatható.

Az egyéb funkciók közé tartozik a 3D kamera, az iCloudon található képekhez való hozzáférés, a FaceTime-kompatibilitás videóhívásokhoz, ezen kívül elérhető az eszközhöz egy dedikált alkalmazásbolt és egy olyan funkció, amely a felhasználó szemét az eszköz külsején jeleníti meg, hogy „vizuális jelzéseket” közvetítsen a körülöttük lévőknek.