Budapest bekerült Európa távmunkára legalkalmasabb tíz városa közé, ami azért is figyelemreméltó, mert a pandémia óta hatványozottan terjed világszerte a hibrid munkakörben dolgozni vágyók száma.

Távmunka

A világjárvány óta egyre több vállalat fogadja el a távmunkát, az alkalmazottak pedig világszerte egyre rugalmasabb szerepköröket keresnek. Ezt támasztja alá az is, hogy az elmúlt 12 hónapban több mint meghatszorozódott a hibrid munkahelyekre irányuló keresések száma a Google-ban.

A távmunkások szabadon választhatják meg munkahelyüket, és gyakran még külföldről is dolgozhatnak. A Reassured, a legnagyobb brit életbiztosítási bróker nemrégiben készített egy felmérést, amelyben 38 európai várost vizsgált a távmunka szempontjából, és négy tényezőt figyelembe véve állította fel a legvonzóbb városok rangsorát.

A négy tényező közül első helyen szerepel a kávé helyi átlagára(euróban), majd az ingyenes wi-fit nyújtó helyek szám, a coworking munkahelyek száma, valamint az, hogy milyen napi áron bérelhetnek a távmunkások rövid távra szállást az adott városban, ugyancsak euróban.

Nálunk olcsó a kávé és elég sok helyen van ingyen wi-fi

Az élre Isztambul került, nemcsak a kellemes klímája miatt, hanem mert tekintélyes számú, közel 60 ezer ingyenes wi-fi hellyel, 45 co-working-hellyel rendelkezik, a szállásköltség is alacsony, és még a kávé sem drága!

A török fővárost szorosan követi Szófia 48 co-working hellyel és az olcsó szállásdíjjal (48,96 euró) A képzeletbeli dobogó harmadik helyén London áll 886 co-working terével, ami a legmagasabb szám a teljes rangsorban. A távmunkában dolgozóknak azonban figyelembe kell venniük, hogy a brit fővárosban a szobák sokkal drágábbak, napi 188,70 euró, és a kávé is átlagosan közel 4 euróba kerül!

A rangsorban a negyedik Budapest, ahol kávét átlagosan 1,61 euróért ihatnak, szállást valamivel több mint 85 euróért bérelhetnek az ide vágyó távmunkások, de a co-workingben(59) és az ingyenes wi-fi helyek számában(5335) sem állunk rosszul.

Nem minden város tud sok co-working helyet kínálni, de az olyan helyeken, mint a hetedik helyen álló Madrid, 7437 ingyenes wifi-pont található, és a kávé is átlagosan 2,15 euróba kerül.

Ma még szokatlan helyszínnek számíthat a lett főváros Riga, ahol az átlagos napi bérleti díj 66,30 euró és a 2,188 ingyenes Wi-Fi-pont mellett minden más is megtalálható, amire a távmunkásnak szüksége van. A felmérés szerint Róma ugyan csak a 10. helyen áll a legolcsóbb kávékkal (1,47 €) és 38 co-working hellyel, de az ott dolgozók szabadidejükben rengeteg csodás és világhírű látnivalóban gyönyörködhetnek.

 

Távmunka