Az energiatárolók iránti kereslet drasztikusan növekszik a következő hónapokban, mert aki megújuló energiát használ, annak valamilyen módon tárolnia is kell azt.

Megújuló energia tárolás

Már most rengeteg cég és energetikus keresi a piaci árnál olcsóbb energiaellátás lehetőségét, amiben nagy szerepet játszhat a megújuló energia, ami magával hozza a tárolási megoldások szükségességét is. Fontos tudni, hogy akkumulátoros tárolás nélkül a rendszerteljesítmény alapján megtermelhető megújuló energia akár 70 százaléka elvész.

A legutóbbi kormányzati szándék szerint az időjárásfüggő erőműveknek a névleges teljesítmény 30 százalékának megfelelő energiát két órán keresztül tudniuk kell tárolni.

A stabil energiabiztonsághoz kínálnak megoldást a svéd Atlas Copco ZenergiZe lítium-vas foszfátakkumulátoros energiatároló rendszerei. Használatukkal csökken a CO2 kibocsátás, mivel részben, vagy teljesen megújuló energiával is működtethetőek.

Csendes áramforrásként is használható

A berendezések üzemeltetési költsége számottevően alacsonyabb, mint az aggregátoroknak, csendesek és nincs jelentős karbantartási igényük sem. Többfunkciós kialakításuk miatt kombinálhatók az adott helyszínen elérhető energiaforrásokhoz – aggregátor, napelem-park, áramszolgáltatói hálózat – igazodva.

Az eszköz lehetőséget nyújt a megújuló energia tárolására, a rövid idejű nagyobb energiaigény-csúcsok támogatására, vagy feltöltött állapotban helyszínre szállított csendes áramforrásként is használható.

A berendezés illeszkedik azokhoz a mobil alkalmazásokhoz is, amelyek folyamatos vagy jelentős elektromos energiaellátást igényelnek. Jó megoldás toronydarukhoz, zajérzékeny helyeken tartott eseményekhez, szabadban zajló filmforgatásokhoz és egyéb helyhez kötött alkalmazásokhoz, ahol a hálózati energia nem elérhető. A berendezés család egy része már Magyarországon is beszerezhető.

„Az energiatárolás szükségessége a következő években mindenkit el fog érni, lakások, házak, ipari és önkormányzati létesítményeken kívül további energiaközösségek jönnek majd létre, a megújuló energia-alapú beruházások előfeltételeinek megteremtésére” – véli Beck Zoltán, a Wattmester Kft. ügyvezetője, az Atlas Copco készenléti aggregátorainak és energiatároló berendezéseinek a hazai forgalmazója.

A cégnél az első itthoni típus már megtekinthető, illetve működés közben ki is próbálható, Try&Buy jelleggel bárki tesztelheti a saját telephelyén.