Az okosotthonok kellékeiből tavaly kevesebb fogyott, de idén, ha szerény mértékben is, újra növekedésnek indulhat ezeknek a termékeknek a világpiaca. A fejlesztők mindenesetre optimisták, jönnek az újabb innovációk.

Okosotthon rendszerek

Az IDC piackutató szerint a romló makrogazdasági körülmények csökkentették az intelligens otthoni eszközök globális kilátásait. Az okos otthonokban használt eszközökből 2022-ben 2,6%-kal, 874 millió darabra csökkent a globális piac, amiben nagy része volt az okos hangszórók és a videós szórakoztató eszközök, mint a TV-k és a streaming eszközök iránti kereslet visszaesésének.

Elemzők úgy látják, hogy ezen eszközök szállítását is jelentősen befolyásolták az ellátási lánc folyamatos zavarai, miközben az infláció is korlátozza a fogyasztók költekezési hajlandóságát.

A kutatók arra számítanak, hogy a libikóka hatás a következő években is jellemzi majd a piacot. Bár a globális piac az előrejelzések szerint 2023-ban visszatér a növekedéshez, annak mértéke viszonylag alacsony, 4,6%-os marad, a növekedés nagy része a feltörekvő piacokról és Kínából származik.

Az okos hangszórók mára betöltötték a szerepüket…

Bár az intelligens hangszórók vitathatatlanul segítették az okosotthon termékek bevezetését, de a kezdeti lelkesedés mára már múlóban ez iránt az úttörőnek tartott termék iránt. A fejlett piacokon, például az Egyesült Államokban és Kínában, és a szállítások hosszú távon várhatóan csökkenni fognak.

Az intelligens hangszórók mostantól a feltörekvő piacokra és olyan területekre támaszkodnak, mint Európa, ahol korábban a nyelvismeret és a szolgáltatások hiánya akadályozta az elfogadást.

Az egyéb okosotthon termékek között az otthoni felügyeleti/biztonsági termékek, mint a kamerák, ajtócsengők vagy ajtózárak, valamint az intelligens világítási és videós szórakoztató termékek vezetnek mind részesedésben, mind növekedésben.

Okosotthon rendszerek

A fejlesztések dinamikája nem csökken

Mindeközben a piacba már beruházott márkák hosszabb távon bíznak a fellendülésben. Ezt mutatja a Las Vegasban zajló technológiai show, a CES is, amelyen továbbra is fontos téma maradt az okosotthon.

A piac egyik meghatározó szereplőjének számító Samsung a nevadai rendezvényen mutatta be ehhez kapcsolódó legújabb innovációit, köztük azt a tervet, hogy a SmartThings platformot a jövőben még több okos készülék összekapcsolására teszik alkalmassá, függetlenül attól, hogy azok a Samsung vagy más márka eszközei-e. A Smarthings az elsők között fogadta el az iparági okosotthon-szabványt, a Mattert.

Ehhez kapcsolódik a távol-keleti márka a legújabb okosotthon-innovációja is, a SmartThings Station , amely már beépített Matter-támogatással érkezik, és amely a Samsung vezeték nélküli töltőjét okosotthon-központtá változtatja.

Mivel igen sok eszköz csatlakoztatható egymáshoz, az összekapcsolt ökoszisztémáknál kiemelten fontos a biztonság és a fejlett adatvédelmi funkciók. A cég hamarosan elérhető, új Knox Matrix megoldása biztonságosan szinkronizálja a hitelesítő adatokat az eszközök között, miközben az érzékeny információkat a privát blokklánc-technológia segítségével, többszintű felügyelettel védi.

Az innovációk sorába tartoznak a térkonfigurált mesterséges intelligenciát alkalmazó készülékek, ilyen a JetBot AI+ porszívó, amely a begyűjtött adatok segítségével még jobb és személyre szabottabb használatot tesz lehetővé.

A Samsung elárult néhány részletet az egyes 8K, 4K televízióin elérhető Relumino Mode-ról is, amely megkönnyítheti a látássérült felhasználók tartalomfogyasztását. A megoldás kiemeli a vetített körvonalakat, erősíti a kontrasztot és a színeket, így a tartalom tisztább és élvezhetőbb lehet.