A világ legnagyobb műszaki szakmai szervezetének díját vehette át Fodor Dénes a Széchenyi István Egyetem oktatója.

Fodor DénesA villamosmérnökök nemzetközi társasága, az Institute for Electrical and Electronic Engineers (IEEE) kiválósági díját vehette át Fodor Dénes, a győri Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Karának dékánhelyettese, az egyesület magyar szakosztályának évnyitó ülésén.

A díjat Fodor Dénes a mozgásszabályozás, a járműmérnöki kutatás és oktatás terén nyújtott teljesítményéért kapta, aki az intézmény Járműipari Kutatóközpontja e-Mobilitás Központjának tudományos vezetője is.

Az elismerés rangját jól mutatja, hogy az IEEE a világ legnagyobb nonprofit műszaki szakmai szervezete, amely elősegíti a villamosmérnöki és információs technológiák fejlődését, integrálását és alkalmazását. A szervezet 160 országból közel félmillió tagot számlál, akik publikációikkal, konferenciáikkal, technológiai szabványaikkal, valamint szakmai és oktatási tevékenységükkel a globális közösséget inspirálják.

„Nem számítottam rá, hogy megkapom az elismerést, de sokat jelent a számomra, hiszen a tudományos világ jelentős, és nagy hagyományokkal rendelkező szervezete ismerte el tevékenységemet. Az IEEE története 1884-re nyúlik vissza, s a kezdeteket olyan tudósok jelentették, mint Edison, Bell és Green, a rendszerváltás után csatlakozott Magyarországot pedig olyan ismert tudós szakemberek fémjelezték, mint Vámos Tibor, Arató Péter, Roska Tamás, Bokor József, Péceli Gábor akadémikusok” – fogalmazott dr. Fodor Dénes.

A Széchenyi István Egyetem oktatója maga is szerepet vállal az IEEE munkájában a magyar szakosztály ipari alkalmazások és teljesítményelektronika szekciójának az elnökeként.

A tanszékvezető kitért arra is, hogy az egyetemen több olyan kutatás is megvalósult, amelyre felfigyelt a szakma, és nemzetközi elismerést vívott ki. „Sikerült olyan doktori témákat találnunk, amelyek több esetben átütő eredményt hoztak.

A díjazott szándéka, hogy az IEEE-n belül egy széchenyis hallgatói szekciót hozzon létre, amely a legjobb teljesítményű hallgatókat tömöríti, akik már a tanulmányaik korai szakaszában bekerülhetnek a nemzetközi tudományos, szakmai vérkeringésbe.