Az európai tőzsdei cégeknek jövő január elsejétől éves beszámolójukat ember és mesterséges intelligencia (AI) által egyaránt olvasható formában kell közzétenniük. Az uniós előírásnak köszönhetően könnyebb lesz összehasonlítani a vállalkozások adatait és egyszerűbb lesz azok elemzése is.

Tőzsdei cégek

A bárki által szabadon hozzáférhető adatok miatt a tőzsdei cégek gazdálkodása a jelenleginél átláthatóbb lesz, ami növeli a befektetők bizalmát. A változásokra azonban az érintetteknek nem árt alaposan felkészülni – figyelmeztetnek a Deloitte szakértői.

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) új, elektronikus beszámolási formátumot dolgozott ki. Ez az Európai Egységes Elektronikus Formátum (ESEF). Azon cégeknek, amelyek papírjai bármelyik, az Európai Unió területén lévő tőzsdére vannak bejegyezve, 2020. január elsejétől éves pénzügyi beszámolójukat kötelező lesz ilyen módon elkészíteni és közzétenni.

Mi a teendő?

Az adatokat XHTML formátumban kell feltölteni, azonban a nemzetközi számviteli előírások (IFRS) szerint készült konszolidált beszámolóknál egy másik dologra és érdemes figyelni. Ezeknél ugyanis egy új, a gépek által olvasható XBRL nyelvet is használni kell.

Első lépésként csak az éves beszámoló elsődleges elemeit (mérleg, átfogó eredmény-kimutatás, saját tőke változás kimutatása, cash flow) kell jelölni egy hierarchikus,előre meghatározott ESEF szótár (taxonómia) segítségével. Két évvel később viszont már a kiegészítő mellékletben szereplő megjegyzéseket is címkézni kell.

Az XBRL (eXtensible Business Reporting Language) egy gépek által olvasható kiterjeszthető üzleti beszámolási nyelv, ami szabadon hozzáférhető és a üzleti adatok digitális megosztásában nyújt segítséget. Az inline XBRL (iXBRL) gépek és emberek által olvasható formátumban jelöli a beszámolót egy taxonómia mentén. Vagyis az emberek által olvasható XHTML formátumban közzétett beszámoló tartalmazni fogja a gépek által olvasható XBRL beszámolási nyelv adatait, az iXBRL szabvány segítségével.

A megfelelő formátumban elkészített és felcímkézett beszámolók várhatóan hozzáférhetőek lesznek az ESMA fejlesztése alatt álló Európai Elektronikus Hozzáférési Ponton (EEAP). A vállalkozások beszámolói így könnyebben hozzáférhetők és egyszerűbben összehasonlíthatók lesznek. A későbbiekben pedig akár az is elképzelhető, hogy ezeket az adatokat mesterséges intelligencia segítségével elemzik.

Még a nagyvállalatoknál sem mindenhol digitalizált a beszámolás

A felkészülést célszerű időben elkezdeni, hiszen sok a tennivaló. Még a nagyvállalatok körében sem ritka, hogy a beszámolási folyamat kevéssé digitalizált, a beszámolók főleg papíron vagy Excel táblázatokban, esetleg PDF fájlokban készülnek.

„Az új szabályoknak úgy lehet megfelelni, hogy ha beszámolást készítő szoftvert alkalmaznak, amely alkalmas az ESEF címkézésre, vagy a kész éves beszámolót címkézik fel egy szoftver segítségével, vagy kiszervezik a tevékenységet” – húzza alá Lukáts Attila, a Deloitte XBRL tanácsadás területéért felelős projekt menedzsere.

A felkészülés során hasznos lehet, ha a tavalyi beszámolója alapján a vállalkozás készít egy fájlt, amelyben meghatározza, hogy a beszámoló melyik sorához, melyik címke való. A címkézés után az elkészített XHTML formátumú fájlokat már lehet tesztelni, hogy megfelelnek-e az ESEF szabályainak. Elkerülhetetlen a címkézés minőségének ellenőrzése is, hiszen ez lesz az alapja a későbbi elemzéseknek. Jelenleg ez a feladat nem tartozik a könyvvizsgálók hatáskörébe, ám könnyen lehet, hogy előbb utóbb változni fog a szabályozás.

„Összességében véve a tőzsdei cégek számára okoz némi pluszmunkát az, hogy megfelelhessenek az új előírásoknak, ám mégsem járnak rosszul. Az új XBRL nyelv alkalmazása ugyanis egyidejűleg lehetőséget ad a riportolási folyamatok egységesítésére, digitalizálására és hatékonyabbá tételére” – teszi hozzá a szakértő.