Kelet-európai bevásárló körútja első állomásaként a német Cosmo Consult csoport megvette a vállalatirányítási rendszerek(ERP) hazai piacán meghatározó magyar tulajdonú XAPT Solutions Kft-t. A felvásárlás pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra.

XAPT

Az eladósorba került magyar céget 2000-ben alapította Schvarcz Zoltán, aki abban az évben hozta Magyarországra a dán fejlesztésű Dynamics AX (korábbi nevén Axapta) vállalatirányítási rendszert, ami később a Microsoft ERP portfolió része lett.Az alapítás utáni 8. évben már egy 3 milliárd forintos árbevételű társasággá nőtte ki magát az egykori startup vállalkozás, ami ugyanebben az évben az osztrák New Frontier Group tagjává vált.

Négy évvel később megvették az LLP Csoport Microsoft Dynamics üzletágát. Az LLP román és bolgár irodájának átvételével a régióban is meghatározóvá váltak. Az első kkv-kra kialakított havidíjas felhő alapú rendszerüket a SmartBiz 365-öt 2016-ban dobták piacra.

A vevő a Microsoft Dynamics kiemelt partnere, a COSMO CONSULT csoport, az egyik legnagyobb német, multinacionális, üzleti szoftver cég. A 12országban jelenlévő, 130 millió euró éves forgalmú, több mint 1000 alkalmazottat foglalkoztató vállalat nemrégiben intenzív kelet-európai terjeszkedésbe fogott.

Ennek első lépéseként vásárolta meg a 150 fős magyar XAPT-ot és annak romániai leányvállalatát. A lépéssel az XAPT neve fokozatosan eltűnik a magyar és román piacról, a vállalkozások jogfolytonosan, de a COSMO CONSULT neve alatt, kibővült portfolióval működnek tovább.

A COSMO CONSULT korábban Németországban, Ausztriában, Franciaországban és Spanyolországban is vásárolt fel a profiljába tartozó cégeket. A német üzleti informatikai cég megjelenése és terjeszkedése érzékelhetően átalakíthatja az üzleti alkalmazások évente mintegy százmilliárdos magyarországi piacát. Olyan erős szereplőről van szó, amely saját, szűkebb területén, a Microsoft megoldások piacán néhány éven belül Európa legnagyobb rendszerszolgáltatójává léphet elő.