Idén további fejlesztésekkel bővítette okoskonyha palettáját az LG Electronics. A friss kínálatot a januári CES szakkiállításon, Las Vegasban mutatják be. Jönnek az újabb hálózatba köthető háztartási gépek és az okosreceptek.

Okoskonyha

Partnerekkel könnyebb és gyorsabb

A dél-koreai nagyvállalat már a 2018-as CES-re is hozott a konyhákba számos újdonságot, 2019-re ezt további innovációkkal bővíti. Ebben fontos szerepet játszottak a külső partnerek, amire a legfrissebb példa a Drop KitchenOS platform fejlesztőjével, a Droppal kötött együttműködés, de ott van már a listán az Innit és a SideChef is.

Az LG intelligens konyhai termék kínálatába az XBOOM AI ThinQ WK9 Smart Display nevű készülékét is felvette, hogy a felhasználók még könnyebben férjenek hozzá az okosreceptekhez. Ez a képernyővel ellátott, nagyteljesítményű sztereó hangszóró a beépített mesterséges intelligencia(AI) révén kényelmessé teszi a főzést, mivel az ételkészítéshez a Google hangalapú asszisztensét is segítségül hívhatjuk. „A 8 hüvelykes érintőképernyőn több ezer személyre szabott receptet érhetünk el az Innit adatbázisából, így kevés érvünk marad az étterembejárás mellett” – áll a cég közleményében.

Az okoskonyha-portfólió korábbi tagjai – az InstaView ThinQ hűtőszekrény és a QuadWash mosogatógép – mellett az LG új sörkészítő gépét, a HomeBrew-t is bemutatja a 2019-es CES szakkiállításon. Mint korábban röviden megírtuk a kapszulás sörkészítő automata kézműves sörök otthoni készítését teszi lehetővé. A készülék egészen az eszköz tisztításáig automatizálja a gyártási folyamatot, miután belehelyeztük a malátát, élesztőt, komlóolajokat és ízesítőket tartalmazó, ötféle változatban elérhető kapszulák egyikét.

Az LG InstaView ThinQ okos hűtőszekrény 29 colos LCD érintőképernyője két koppintásra átlátszó üveggé változik át. A készülék az otthon megtalálható alapanyagok alapján recepteket javasol, ha az a kérdés, hogy mit is együnk ma. Amint kiválasztottunk egy receptet, a hűtő automatikusan elküldi az információt a hálózatba kapcsolt sütőnek, miközben Alexa, az Amazon hangalapú asszisztense lépésenként vezeti végig a szakácsot az elkészítési folyamaton, hogy az étel a lehető legtökéletesebb legyen. A felhasználók főzés közben a kedvenc zenéikhez is könnyedén hozzáférhetnek az olyan streaming zeneszolgáltatásokon keresztül, mint az Amazon Music vagy az iHeartRadio.

Intelligens hűtő, ami a termékek lejárati idejére is figyelmeztet

Az InstaView ThinQ hűtőszekrény az LG webOS platformján keresztül, Alexa hangfelismerő technológiájával az ételek rendszerezésére és számontartására is egyszerű megoldást kínál. A Smart Tag funkció segítségével matricákon és címkéken rögzíthetjük az intelligens hűtőszekrényben tárolt ételek lejárati idejét. (Az első ilyen fejlesztéseket a kilencvenes években lehetett látni, például az egyik brit számítógépgyártó London melletti tesztlaborjában, de jó ideig nem lett belőlük piacképes termék.)

Így a hűtő képes azt is jelezni, ha mielőbb el kellene fogyasztanunk a szavatossági idejéhez közeledő termékeket. A bevásárlás során a felhasználók okostelefonjukon ellenőrizhetik a hűtő tartalmát az InstaView ThinQ belsejében elhelyezett széleslátószögű panoráma kamerán keresztül. (Hol van ez már a 10-15 évvel ezelőtti első internetes hűtőszekrények tudásától?)

A külső partnerekkel, köztük az Innittel és a SideCheffel kötött együttműködési megállapodásoknak köszönhetően az LG wifis AI készülékei még több szolgáltatást nyújthatnak a felhasználóknak. Az LG EasyClean sütő a megfelelő applikációval vezeték nélkül fér hozzá a receptinformációkhoz, és automatikusan elkezdi az előmelegítést egy adott hőfokra, valamint a beállított időpontra. Amikor a sütő belseje tisztítást igényel, a felhasználó automatikus értesítést kap okostelefonjára. A páraelszívó és a lámpa pedig automatikusan bekapcsol amikor, a főzőlap használatban van.

Mire képes az okos mosogatógép?

Hogy a mosogatás is könnyebben menjen, az LG EasyClean sütő elküldi a releváns információkat a hozzá kapcsolt QuadWash mosogatógépnek, amely az elkészült étel összetétele alapján állítja be az optimális mosogatási ciklust. Az intelligens mosogatógép a zsíros edényekhez hosszabb tisztítási ciklust és melegebb vizet fog választani annál, mint ha egy könnyű rakott zöldség után kellene elmosogatnia.

A QuadWash™ technológia négy, több irányú mozgást végző permetezőkarja gyors és alapos tisztítást tesz lehetővé, bármilyen méretű és formájú edényről legyen szó. Az EasyClean sütő és a QuadWash mosogatógép is vezérelhető szóbeli parancsokkal az LG CLOi Hub Botján keresztül.