Az átutalásos kibercsalások száma és kárösszege már csökkenőben, de a kártyás visszaélések virágkorukat élik. Az AI tudását felhasználva, a csalók már online hiteleket is felvehetnek a nevünkben.

Kibercsalók elleni védekezés
Forrás: rawpixel.com

A múlt év végére valamelyest csökkent a kárérték és a visszaélések száma az átutalásos kibercsalásoknál, a 2022. eleje óta tapasztalható meredek emelkedés után.

Kibercsalók elleni védekezés
Forrás: MNB

A Magyar Nemzeti Bank(MNB) kimutatása szerint a tavalyi utolsó negyedévben a bankoknál az átutalással kapcsolatos kibercsalások volumene 36 százalékkal (9162 milliárdról 5769 milliárd forintra), esetszáma pedig 34 százalékkal (5762 db-ról 3737 db-ra) esett vissza.

A kártyás visszaélések esetszáma és értéke azonban tovább nőtt. A jegybank ügyfélszolgálatára érkező kibercsalásos ügyfélpanaszok viszont ritkulnak, tavaly október óta 13 százalékkal csökkentek és hasonló trend tapasztalható a Pénzügyi Békéltető Testületnél(PBT) is.

Kibercsalók elleni védekezés
Forrás: MNB

Egyre több bank fejleszt saját visszaélésszűrő rendszert

Az átutalásokkal kapcsolatos mérséklődésben szerepet játszhatott az is, hogy több bank is kifejlesztette saját visszaélésszűrő informatikai rendszereit.

A pénzügyi kiberbiztonsági tudatosság növelésében szerepe van a már tíz hatóság és érdekvédelmi szerv részvételével működő KiberPajzs együttműködésnek, ami egyelőre 2027-ig van érvényben.

Ennek látható eredményei között van a kiberpajzs.hu honlap; az MNB ajánlása a kibercsalások kiszűrésére; a rendőrség és a bankok közötti – a megkárosított fogyasztók vagyonának mielőbbi visszaszerzését szolgáló – „forródrót”.

Kibercsalók elleni védekezés
Forrás: MNB

Fontos még az Igazságügyi Minisztérium áldozatsegítő központja által nyújtott támogatás; a hírközlési szakhatóság (NMHH) által koordinált, a távközlési szolgáltatókkal közös program.

Ez utóbbiban információink szerint már folynak az egyeztetések a kibercsalásokban nagy szerepet játszó két gyorsan terjedő elem: a hívószámhamisítás(spoofing) és a kéretlen sms-ek kiszűrésére. Utóbbinál kérdés, hogy megoldható-e ez az e-maileknél használt spamszűréssel?

Mi legyen a banki meghatalmazásokkal?

Az MNB pedig körlevelet adott ki, amely előírja, hogy a piaci szereplők honlapjuk főoldali kiajánlójáról átnavigálva, külön oldalon mutassák be az ügyfeleknek a főbb csalástípusokat, azok elkerülésének, megelőzésének lépéseit.

Azt is fel kell tüntetniük, hogy visszaélés esetén kit és hogyan kell keresni az adott banknál.

Egy másik friss MNB körlevél arra szólítja fel a pénzügyi szolgáltatókat, hogy május 15-től folyamatosan figyelmeztessék a meghatalmazást adó számlavezető ügyfeleiket a kibercsalás kockázatára.

A csalók ugyanis a banki meghatalmazottak internet- vagy mobilbanki hozzáférésének kompromittálódásával a meghatalmazók számláihoz is hozzáférhetnek.

A jegybanki javaslata szerint, ha a szolgáltatóknál az egyes csatornák, például a netbank meghatalmazotti beállítása nem alapértelmezett, hanem a meghatalmazók saját maguk rendelkeznek arról, hogy mely csatornákon adnak hozzáférést számlájukhoz, akkor ez akár tranzakciós limitek beállításával is módosítható legyen utólag.

Jó gyakorlat az is, ha az intézmények saját visszaélésszűrő rendszerei figyelembe veszik a meghatalmazó-meghatalmazotti kapcsolatokat is.

Elvárás a bankoktól az is, hogy legyen a számlához kapcsolódó banki limitbeállítás, amit ingyenesen módosíthat az ügyfél. A számlatulajdonosok pedig a saját érdekükben éljenek a limitbeállítások aktív használatával.

Kibercsalók elleni védekezés
Forrás: MNB

Bevezetik a központi visszaélésszűrő rendszert

Ez azt jelenti, hogy az azonnal átutalások rendszerében, az elszámolásforgalmi szolgáltatást végző GIRO Zrt. 2025. július elsejéig bevezeti a központi visszaélésszűrő rendszert. Ez támogatja a hitelintézeti visszaélésszűrő rendszereket valós idejű, maximum fél másodperces visszajelzéssel. Jelenleg még dolgoznak a specifikációján, a tesztelés 2024. negyedik negyedévében indul.

Új csatornák és eszközök a csalók oldalán

A kibercsalók továbbra is rendkívül változatos módon támadják az ügyfeleket. A digitalizáció nyomán újabb csatornákon és eszközökkel támadják a gyanútlan embereket.

A mesterséges intelligencia(AI) is megjelent már a csalások között, könnyebbé vált a hang- és fotóhamisítás, ezáltal egyszerűsödött az új csalástípusok megjelenése is. A csalók ezek segítségével már online hiteleket is fel tudnak venni a nevünkben.