Erősen indították a 2020-as évet a kiberbűnözők: a NAV, az E.ON és a PayPal nevében is próbálnak adatokat ellopni az ügyfelektől. Egyre több csaló fotót is próbál rólunk megszerezni. Ezzel akár hitelt is vehet fel a nevünkben – hívják fel a figyelmet a szakértők.

Napokon belül egymást követve jelentek meg az adathalász emailek az E.ON, a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV), valamint a PayPal nevében. Míg az E.ON esetében egy nem létező, pár ezer forintos számla befizetése kapcsán akarják ellopni mind az összeget, mind a felhasználó kártyaadatait, addig a NAV hamis oldalán már egy 73 ezer forintos adóvisszatérítésre hivatkozva próbálják meg a személyes adatokat megszerezni.

A fotók hamis videóvá manipulálhatók

Tavaly volt az első olyan ismert deepfake technológiára alapozó csalás, ahol egy cég pénzügyi vezetőjét átverve, a főnöke hangján elutaltattak vele több, mint 220 ezer eurót . Itt az említett cégvezető hangján – beleértve a német akcentust – győzték meg a pénzügyi vezetőt az utalás végrehajtásáról. Mivel hazánkban is egyre népszerűbb az online videós hiteligénylés ennek a veszélyeire érdemes nagyon odafigyelni.

Ebben a tekintetben a PayPal nevében folyó adathalászat a legveszélyesebb: itt nemcsak a bankkártya-adatokra pályáznak a bűnözők, hanem kérik a felhasználók személyazonosító okmányának a képét, sőt arra is megpróbálják rávenni a gyanútlan ügyfeleket, hogy készítsenek fotót magukról személyazonosító okmányukkal együtt, jól beazonosítható módon.

„Ez azért különösen veszélyes, mert az élethű hamis videó, a deepfake technológia már nagyon magas szintet ért el. A közösségi oldalakról begyűjtött fotók alapján a bűnözők tudnak olyan videókat készíteni, ahol nem, vagy csak nagyon nehezen lehet megkülönböztetni, hogy valójában az áldozat beszél, vagy egy mesterséges intelligenciával támogatott program beszélteti az áldozatot” – hívja fel a figyelmet Solymos Ákos, a QUADRON Kibervédelmi Kft. szakértője.

Hozzáteszi: Az online hiteligénylésnél még az adathalászat során begyűjtött személyazonosító okmánykép és fotó kombinációjával is meg tudják támogatni a kérvényt, amitől az sokkal hihetőbb lesz.