A tavalyi rekord után idén még több támogatási lehetőséghez jutnak az egészségügyi innovációban résztvevő egyének és induló vállalkozások – derül ki az EIT Health friss közleményéből.

Uniós támogatás egészségügyi startupoknak

Rekordot döntött 2019-ben az EIT Health oktatási- és accelerator programjaiba a régióból bekapcsolódó innovátorok száma. Az uniós szervezet tréning-, mentorálási és finanszírozási kampányaiban több mint 1500 egyéni tehetség és 50 startup vett részt. Idén még több lehetőséghez jutnak az egészségügyi ötletgazdák – hívja fel a figyelmet a szervezet magyarországi irodája.

A részvétel tőkebevonást is maga után vonhat

Az EIT Health egy határokon átívelő, 150 partnerintézményt tömörítő non-profit szervezet, amely az egyelőre csekélyebb innovációs aktivitást mutató Közép-, Kelet- és Dél-Európában karolja fel a tehetségeket.

Ezeket a térségeket az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) nevű európai uniós szervezet EIT Regional Innovation Scheme (RIS) programja fedi le. A tehetségek a helyi irodákon, az úgynevezett EIT Health Hubokon keresztül juthatnak oktatási, akcelerációs és innovációs lehetőségekhez, hogy az ötleteiket piacképes megoldássá fejleszthessék. A magyarországi EIT Health Hub a Pécsi Tudományegyetem Transzdiszciplináris Kutatások Intézete.

“A térségben egyre több egészség-, orvos- és biotechnológiai megoldás születik. A téma iránt érdeklődő diákok, PhD-hallgatók, kutatók és egyéb szakemberek, illetve csapatok, startupok, spinoffok a korábban megszokottnál sokkal nagyobb számban jelentkeznek európai tréningekre, bootcampekre, nyári egyetemekre és versenyekre. Ezeken gyakran kiderül, hogy ötleteik a legjobbak között vannak Európában, így részvételük tőkebevonást, befektetői érdeklődést vagy piaci bevezetést vonhat maga után” – emeli ki Tóth Mónika, az EIT Health InnoStars RIS programmenedzsere.

Az idei támogatási programok

El is készült az idei csomag, amiben hat különböző támogatási programra lehet jelentkezni.

  • StarShip – határidő: 2020. január 31.

A StarShip programra ötlettel rendelkező csapatokat, diákokat, kutatókat is várnak, de az ötlet és a csapat megléte nem alapfeltétele a jelentkezésnek. A kilenc hónapos, részmunkaidős program során a résztvevők megtanulják, hogyan hárítsák el a felmerülő problémákat, ellenőrizzék a felhasználói elvárásokat ,és találják meg a megoldásra váró egészségügyi igényeket egy már bizonyított, gyakorlatias módszertan segítségével.

A program során a csapatokat a tudományos és üzleti szférából érkező mentorok készítik fel. A kiválasztott résztvevők tandíj és utazási költségét fedezik. A programot az EIT Health partnerei – a Coimbrai Egyetem, az Oxfordi Egyetem, az IESE Business School, az IPN, a Karolinska Intézet, a svédországi RISE kutatóintézet-hálózat, a GE Healthcare, az Atos Spain, a Glintt, a Bluepharma és az Essilor – támogatják. (https://www.starship.eithealth.eu/

  • Wild Card – határidő: 2020. február 9.

A harmadik éve meghirdetett és már négy startup elindításában közreműködő Wild Card 2020-as programja keretében azokat az innovátorokat várják, amelyek érdeklődnek a női egészség és a digitális terapeutika területén indított projektek iránt. A program keretében két, az adott területeken úttörő megoldást javasló vállalkozás beindításához nyújtanak segítséget, majd akár 2 millió eurónyi befektetést. ( https://wildcard.eithealth.eu/ )

  • EIT Jumpstarter – határidő: 2020. március 15.

Az EIT Jumpstarter egy pre-akcelerátor program az egészségügyben és más területeken tevékenykedő innovátorok számára. A képzési program főleg olyan innovátorokat céloz meg, akik több iparágat is átfogó környezetben akarnak vállalkozást indítani.

A résztvevők megtanulják, hogyan készítsenek prezentációt, üzleti tervet, és piacra lépési stratégiát. A legjobbak lehetőséget kapnak rá, hogy előadjákaz elképzeléseiket a zsűrinek, és pénzdíjban részesülhetnek.

A kiválasztott csapatok pénzügyi támogatást is kapnak. Az egészségügy mellett az EIT Jumpstarter az élelmiszeripar, a nyersanyagtudomány, az energetika, a gyártás és a városi mobilitás területén is keresi a tehetségeket. (https://www.lyyti.fi/reg/Jumpstarter-2020)

  • InnoStars Awards – határidő: 2020. március 27.

Az InnoStars Awards az egyik legjobb kitörési lehetőség a prototípussal vagy MVP-vel (Minimum Viable Product) rendelkező, de piacra még nem lépett startup és spinoff vállalkozásoknak. A legjobb csapatok 25 ezer euró smart money támogatáshoz és négy hónapon át tartó egyéni mentoráláshoz jutnak, valamint lehetőséget kapnak rá, hogy részt vegyenek két európai bootcampen.

Az EIT Health validációs interjúkat is szervez potenciális ügyfelekkel, befektetőkkel és partnerekkel. A döntősök a program végén megmérkőznek az első három helyért, amely 25, 15, illetve 10 ezer eurónyi további támogatással jár.

  • Start-ups Meet Pharma – határidő: 2020. március 29.

Az EIT Health másodszor rendezi meg a Start-ups Meet Pharma nevű programját. Ebbe olyan csapatok jelentkezését várják, akik globális gyógyszeripari kihívásokra akarnak megoldást találni. Az accelerator program jelentős európai gyógyszeripari szereplőkkel köti össze a krónikus megbetegedésekre innovatív terápiás javaslatot kínáló startupokat.

Elsősorban piacérett, működő termékkel vagy prototípussal rendelkező csapatok jelentkezését várják, amelyek a tablettákon túlmutató megoldásokat szeretnének kifejleszteni. Az idei kihívások témáját február 10-én jelentik be.

  • Smart-Up Lab – határidő: 2020. március

A negyedik alkalommal meghirdetett Smart-Up Lab 2020 egy három hónapos e-Lab program a jövő egészségügyi vezetői számára. Két szakaszban rendezik meg: tavasszal (márciustól júniusig) és ősszel (szeptembertől decemberig), párhuzamosan három európai városban: a lengyelországi Łódźban, az olaszországi Nápolyban és az észtországi Tartuban.

A résztvevők többek között az ötletgenerálásról, az üzleti tervezésről, a vállalkozásalapításról, az értékteremtésről, a piackutatásról, a finanszírozásról és a gyors prototípuskészítésről sajátíthatnak el új ismereteket. A programba főleg diákokat, PhD hallgatókat, vállalkozókat és kutatókat várnak az orvos- és élettudományok, a közgazdaságtan és az IT területéről.

Jelentkezhetnek olyanok, akik már rendelkeznek ötlettel vagy megvalósított innovációval, de ennek hiánya sem kizáró ok. A programot a Łódźi Orvosi Egyetem, a Nápolyi II. Frigyes Egyetem, valamint a Tartui Egyetem szervezi. (http://medihub.zone/portfolio-item/smart-up-lab-2020)