Június 1-jével az egészségügyi magánszolgáltatóknak is csatlakozniuk kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (EESZT), és ezen keresztül kell online adatokat küldeniük a központi rendszerbe. Már elérhető a magánpraxisokra optimalizált egyik hazai fejlesztésű megoldás.

Kötelező a magánpraxisoknak az adatszolgáltatás

E hónaptól az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) által akkreditált szoftverre lesz szüksége minden egészségügyi magánszolgáltatónak ahhoz, hogy adatokat szolgáltathasson az EESZT számára. Az online központi rendszerhez 2017 óta fokozatosan csatlakozott minden közfinanszírozott egészségügyi intézmény és háziorvos. Itt tárolják a páciensek egészségügyi adatait: korábban felírt receptjeit, ambuláns lapjait, zárójelentéseit.

Véget ért a féléves tesztidőszak

A magánszolgáltatók – magánklinikák, magánpraxist működtető orvosok – számára idén január óta elérhető a rendszer, a féléves átmeneti időszakot követően június 1-jével viszont már nekik is kötelezővé válik a csatlakozás.

A szabályozás mintegy 29 ezer magánpraxist érint, amelyek mostantól kizárólag akkreditált szoftveren keresztül tehetnek eleget kötelezettségüknek. Az egyik ilyen megoldást a T-Systems leányvállalata, az egészségügyi megoldásokra szakosodott Pan-Inform Kft. nyújtja. A cég a rendelet hatálybalépését megelőzően élesítette a magánorvosok számára fejlesztett informatikai rendszerét.

A startMedSol néven futó megoldás az e-receptek felírásán és az EESZT adatszolgáltatáson túl alkalmas saját arculattal tervezett ellátási dokumentáció – beutalók, vizsgálatkérések és más egyebek – létrehozatalára, elektronikus időpont-foglalási rendszer kialakítására vagy akár a készletgazdálkodás és a raktározás nyomon követésére is. Ha egy praxisban több orvos dolgozik, mód van a saját betegkör és önálló előjegyzési naptár használatára is.

A rendszer a távdiagnosztikában is segít

„Hazai egészségügyi szakemberek bevonásával fejlesztett alkalmazás további digitális funkciókkal – így például távdiagnosztikával is segíti a magánorvosok munkáját” – emeli ki Somogyi Tamás a Pan-Inform ügyvezető igazgatója.

A szakember szerint a rendszer az ellátás során és az ellátás szervezésében is hasznos eszköz lehet, hiszen az orvos folyamatosan információt kap a páciensei állapotáról, de az adatelemzés révén a praxis működését is monitorozni tudja.

A startMedSol fejlesztésénél az elsődleges szempontok között szerepelt a minél gyorsabb használatba vétel és az egyszerű kezelhetőség. Ennek megfelelően a Pan-Inform orvosokból és informatikusokból álló fejlesztőcsapata egy olyan felhőalapú megoldást hozott létre, amelyben az adatokat teljes egészében itthon tárolják, és amelyhez az orvosok oldaláról elég egy számítógép, egy böngésző és egy stabil, szélessávú internetkapcsolat.