A magyar nagyvállalatok negyede tekinthető már érett mesterséges intelligencia felhasználónak a Microsoft friss nemzetközi kutatása szerint. A technológiát használó cégeknél mind a munkaadók, mind a munkavállalók szintjén pozitív a visszajelzés.

A vállalatok kétharmada szerint már rövidtávon is jelentős előnyük származik a mesterséges intelligencia(MI)használatából, míg az alkalmazottak úgy vélik, hogy a technológia értékesebb és örömtelibb munkalehetőséget kínál nekik.

A folyamatos képzés ma már elengedhetetlen

Ahhoz, hogy a tudás minél többjükhöz eljusson rendkívül fontos a dolgozók képzése. Többek között ezt állapítja meg a kutatás, ami a Microsoft megbízásából készült húsz ország mintegy 12 ezer munkavállalójának és vezetőjének a megkérdezésével, a 250 főnél több embert foglalkoztató vállalatok körében. Magyarországon több mint 630 főt vontak be a felmérésbe.

Azok a vállalatok vészelik át a legkönnyebben a járványhelyzet okozta gazdasági megrázkódtatást, amelyek egy időben vezetik be az MI-re épülő új technológiákat, és gondoskodnak arról, hogy addigra már a munkavállalók is készen álljanak a használatukhoz szükséges képességek és tudás elsajátítására – mutat rá a kutatás.

A nagyvállalatok 90 százaléka vagy már képzi a munkavállalóit a technológiára, vagy pedig tervezi azt. Míg a világon százból 93 vállalat tartozik ebbe a körbe, addig Magyarországon 91. Mást mutat a kép, ha azt vetjük össze, hány vállalatnál van folyamatban ilyen képzési program és hányan terveznek vele. Míg világátlagban minden második nagyvállalatnál már futnak ezek a képzések, addig Magyarországon a 30 százaléknál vannak folyamatban a képzések és hatvan százalék a tervezi a beindításukat.

Az MI-re érett hazai cégeknél dolgozóknak már közel a fele kapott célzott képzést

Azoknál a cégeknél, amelyeknél már korábban bevezették a mesterséges intelligenciát elmondható, hogy vizsgált országok átlagában a dolgozók közel kétharmada részesült már valamilyen MI-képzésben, Magyarországon pedig az alkalmazottaknak még csak közel a fele (49%). Ha az összes megkérdezett vállalatot vesszük figyelembe ugyanez a mutató világszinten 38 százalék, nálunk viszont még 25 százalék.

A képzéseken már átesett hazai dolgozók közel fele (48%) vallja, hogy érdekesebb és nagyobb hozzáadott értéket jelentő munkához segítette őket ez a tudás – a globális adat 38%. A megkérdezett magyarok 22 százaléka mondta azt, hogy több örömöt ad számára az a munka, amit ennek a tudásnak a birtokában végezhet – a globális adat 40%. A kutatásból az is kiderül, hogy az MI-tudás birtokában magasabb pozíciót, nagyobb fizetést lehet elérni, és a dolgozók a hosszú távú jövőjüket is optimistábban látják, mint ilyen képességek nélkül.

Magyarországon valamivel a világátlagot meghaladó, közel 25 százalékos a magukat érett mesterséges intelligencia felhasználóként jellemző vállalatok aránya. Vezetőik kétharmada szerint növekedett a működésük hatékonysága és a vevői elégedettség.

A képzés olyannyira fontossá vált a munkavállalók szemében is, hogy közel felük – Magyarországon és világszerte egyaránt – akár a munkahelyváltást is megfontolná, ha a munkaadójuk nem hajlandó ebbe befektetni. Az MI-alapú képzések az adatelemzéstől, a kritikai gondolkodáson át a kommunikációig és a kreativitás fejlesztéséig terjednek.

Számos MI-fókuszú képzés érhető el nálunk térítésmentesen is

A kutatás kapcsán Christopher Mattheisen a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója megjegyezte, hogy egyes számítások szerint a mesterséges intelligencia a következő tíz évben 14 százalékkal növeli a globális gazdasági teljesítményt.

A World Economic Forum adatai szerint pedig a következő két évben a világon 75 millió munkakört vált ki az automatizálás és az MI, miközben 133 millió munkahelyet teremt.

Emlékeztetett arra is, hogy szintet lépett a magyar felsőoktatás és a Microsoft stratégiai együttműködése azzal, hogy több vezető egyetemen a mesterséges intelligencia(MI) kutatását célzó tudásközpontok jönnek létre. (Erről korábban itt számoltunk be részletesen.)

Kiss Zoltán a felhőszolgáltatási üzletág igazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a régióban, 2020-ban eddig közel egymillió emberhez juttatta el a Microsoft új online MI ismereteket is tartalmazó oktatási moduljait. Ezek meghatározó része térítésmentes. A cég non-profit szervezetekkel is együttműködik, azok bevonásával a járvány miatt munka nélkül maradt emberek technológiára fogékony része ugyancsak szerezhet a Microsoft oktatási programokon keresztül digitális alapismereteket.