Itthon is felértékelődik az otthoni borfogyasztás és -kultúra, de hogyan lehet ennek pincészeti szintű körülményeket biztosítani?

Bortemperáló

A boroknál sokat számít a megfelelő páratartalom biztosítása. A borospincék páratartalmát a háztartási hűtők kevésbé tudják szavatolni, de már léteznek erre is megfelelő otthoni megoldások.

Fontos a hőmérséklet és a páratartalom

Létezik erre egy úgynevezett Natural Airflow System technológia, amelyben a belső hőmérséklet és páratartalom-érzékelőkkel ellátott készülék ventilátora és kompresszora együtt képes a pincészetekben ismert 50-70% közötti páratartalom fenntartására.

A technológiát kifejlesztő Haier bortemperáló készülékeinek az alsó tartályában lévő víz párává alakul, aminek az egyenletes eloszlását a belső térben az antigravitációs légáramlás garantálja.

A megfelelő hőmérséklet is fontos az ital ízének és minőségének megőrzésében. A rozé és fehér borok esetében a 10-12 fok az ideális, az asztali és minőségi vörösboroknál a 12-14 fok, a nehéz, testes vöröseknél pedig akár 15-18 fok is lehet. Az említett eszközök két külön beállítható hőmérsékleti zónával rendelkeznek.

Számít a rezgés, a zaj és a fény

A rezgés, a zaj és a fény is képesek befolyásolni a borok ízét, ezáltal a minőségüket is. A kínai márka ennek érdekében a bortemperálók kompresszorát vibrációcsökkentő rendszerrel szerelte fel a rezgés és a zajok ellen. A napfényt pedig a készülékek speciális UV-álló üvege veri vissza.

A berendezésekben egy olyan alkalmazás is megtalálható, amely segít az egyes borok megismerésében. Az italok címkéjét beolvasva az applikációba olyan plusz információkat tudunk meg a borokról, mint a borászat neve, a felhasznált szőlő típusa, a gyártás éve, vagy akár azt is, hogy az adott bor milyen ételekhez ajánlott.

A készülékcsalád otthoni verziója 40-50 palack, a vendéglátóhelyeknek szóló változat több mint 200 palack tárolására is képes.