A Magyar Telekom közzétette az idei első negyedévre vonatkozó pénzügyi eredményeit.

Az összbevétel éves szinten 12,5%-kal 195,9 milliárd forintra nőtt az idei első negyedévben. Ehhez a mobil adatforgalom erőteljes felfutása, a magasabb rendszerintegrációs és informatikai bevételek, illetve a vezetékes szélessávú bevételek további növekedése mellett az előfizetési díjak infláció alapú díjkorrekciójának bevezetése is hozzájárult.

A mobil bevételek az egy évvel korábbihoz képest 10,6%-kal 112,3 milliárd forintra, a vezetékes bevételek pedig 10,9%-kal, 63,1 milliárd forintra nőttek az idei első negyedévben. Utóbbi elsősorban a vezetékes szélessávú és televíziós szolgáltatásokból származó bevételek gyarapodásának köszönhető, amelyet a díjemelés mellett az ügyfélbázis-bővülése is okozott.

A rendszerintegrációs és informatikai (RI/IT) bevételek 4,9 milliárd forinttal haladták meg az egy évvel korábbit, a szegmens összbevétele 20,5 milliárd forint volt, ami a Magyarországon tapasztalt kedvezőbb éves projekteloszlást tükrözi – áll a legnagyobb hazai távközlési szolgáltató jelentésében.

A távközlési adó éves szinten 4,3%-kal 6,4 milliárd forintra csökkent, ami az ügyfélbázis alacsonyabb mobil- és vezetékes hang forgalmát tükrözi.

Kétszámjegyű(11,9%) mértékben 53 milliárd forintra nőttek az egyéb közvetlen költségek is, a magasabb készülék-értékesítési költségeknek, a TV-tartalomdíjaknak és a megnövekedett roaming kifizetéseknek betudhatóan.

A növekvő adóterhek rontottak az eredményességen

Az EBITDA éves szinten 6,6%-kal 58,0 milliárd forintra, az EBITDA AL pedig 8,9%-kal, 50,8 milliárd forintra csökkent az első negyedévben. A bruttó fedezet javulását ugyanis ellensúlyozták a magasabb közvetett költségek, köztük a távközlési pótadó.

Az időszak eredménye 7,6 milliárd forinttal 11,8 milliárd forintra csökkent, miután az alacsonyabb EBITDA és a növekvő pénzügyi ráfordítások meghaladták az alacsonyabb amortizációból eredő pozitív hatást.