Júniusban jön az új Xperia 1V okostelefon, amelyet egy speciális képérzékelővel szerelt fel a japán gyártó.

Okostelefon biznisz Sony

A Sony bemutatta az Xperia 1 V-t, a világ első olyan okostelefonját, amely egy újonnan kifejlesztett, 2 rétegű Transistor Pixellel ellátott, egymásra épülő CMOS képérzékelővel van felszerelve.

Emeltszintű tartalomrögzítés

Kívülállónak nem teljesen egyértelmű, mit gondol a Sony az okostelefon piacon betölteni kívánt jövőbeni szerepéről. Volt időszak, amikor úgy tűnt, ez a kijelzőbiznisz már nem igazán fontos a számára. Ettől függetlenül azóta is viszonylag rendszeresen jelentkezik újabb modellekkel.

Most az Xperia 1 V-t jelentette be, az új telefon az új képérzékelővel gazdag színeket és textúrákat képes megjeleníteni az emberekről, tájakról és jelenetekről még sötét helyeken is. A gyenge fényviszonyoknál nyújtott teljesítmény az előző modellhez képest nagyjából megduplázódott és a telefon nagysebességű, több képkockás átfedéses feldolgozási technológiájával szélesebb dinamikatartományú, a full-frame kamerákéval egyenértékű, zajálló fotók készítésére nyílik lehetőség.

A hátlapon található 24 mm-es objektív egy 2 rétegű, Transistor Pixelekkel egymásra épített „Exmor T for mobile” CMOS képérzékelővel van felszerelve, a 85-125 mm-es (F2,3-F2,8) optikai zoomobjektív pedig fényes portrékat tesz lehetővé kis torzítással.

A filmesek által ismert S-Cineton a mobilhoz lett kialakítva. Az új érzékelő a hagyományos szenzorhoz képest körülbelül háromszoros telítési jelszinttel rendelkezik, elnyomja a sötét felvételeknél jellemző gyakori zajt.

Az Xperia 1 V számos további funkcióval rendelkezik, beleértve az Alpha sorozatú fényképezőgépekben is lévő Creative Look színbeállításokat és a nagyteljesítményű valósidejű AF (autofókusz) funkciót. Az előre rögzített színbeállítások megkönnyítik a különféle felületek létrehozatalát.

A Real-time Eye AF és Real-time tracking lehetővé teszi a fényképezést úgy, hogy a fókusz egy adott személy szemére vagy egy meghatározott alanyra fókuszáljon. A távolsági információkat elemző AI mélységélességgel még a távoli alanyok is tisztán fókuszálhatók.

Javított vlog képességek

Az új okostelefonban lévő Product Showcase Setting alkalmazással az eszköz kamera fókuszát a termékre helyezi át a bemutató arca helyett. A hátsó kamera közelében egy új, hangprioritást biztosító mikrofon is helyet kapott, amivel még egy forgalmas szabadtéri helyszínen is tisztán rögzíthetők a hangok, átmenetet biztosítva a felvételről a videó továbbításra.

Amikor a felhasználó YouTube élő közvetítést készít a „Videography Pro” videófelvételi funkcióval, a nézők beszélgetései egyidejűleg a kommentszekcióban is megtekinthetők, így a velük való azonnali interakció valós időben történhet. A felhasználói felület támogatja a függőleges felvételkészítést is, így bármilyen tájolásban, akár függőlegesen, akár vízszintesen készülhetnek tartalmak.

Hardveres jellemzők, elérhetőség

Az okostelefonba egy 6,5 hüvelykes 4K OLED-kijelzőt építettek, amely 120Hz frissítési frekvenciával rendelkezik. Az erős és alacsony zajszintű hangszóró erősítő javítja a hang terjedését és mélységét, a mély és magas frekvenciák kiterjesztését,kiegészítő hangszóró nélkül is.

A hátoldalon funkcionális tapintású kialakítással rendelkezik, amely egy speciális anyagú üveget használ. Az oldalán lévő finom résekkel kombinálva stabil fogást biztosít, és megakadályozza a csúszást, amikor az okostelefont fényképezés vagy nézegetés közben tartjuk.

A 4K kijelző használata ellenére az eszköz körülbelül 20 óra folyamatos videólejátszásra képes az 5000 mAh-os akkumulátorral. Támogatja a vezeték nélküli töltést, a 30 perces gyorstöltést 50%-ig, továbbá a töltésoptimalizálási technológia révén az akkumulátor még 3 év után is megőrzi maximális kapacitásának 80%-át vagy még többet.

A Snapdragon 8 Gen2 Mobile Platformmal felszerelve a központi egység energiahatékonysága az előző modellhez képest körülbelül 40%-kal javult. A készülék működése közbeni energiafogyasztás mintegy 20%-kal javult.

Az Xperia 1 V június végén lesz kapható körülbelül 1399 euróért, a magyarországi árakról később tájékoztat a cég.