A globális premierrel egy időben nálunk is elkezdte forgalmazni legújabb okosóráját a TAG Heuer. A svájci luxusóra gyártó most piacra dobott Connected modelljei már a harmadik generációt képviselik az okosóra kategóriában, de az első kettőt Magyarországon nem árusította.

Újabb luxusmárkával bővül a hazai okosóra kínálat

A mostaniak elérhetősége is viszonylag korlátozott, nálunk egyedül a márka budapesti Andrássy úti butikjában vásárolhatók meg. A cég egyébként az első volt a luxusmárkák között, amely 2015-ben a hagyományos portfolió mellett, a digitalizáción felnövekvő új generációk későbbi megszólíthatósága érdekében megpróbálkozott az okosóra piaccal is. Legutóbb a golfozásra szánt modellt dobta piacra 2019-ben. A budapesti bejelentésen megtudtuk, hogy az első két modellből világszerte 50 ezer darab talált gazdára.

Luxusmárkák a hazai okosóra piacon

A most bemutatott Connected kimondottan sportolókra fejlesztett típus, megtartva a luxuskategóriákra jellemző exkluzív dizájn és anyaválasztást. A kínálatban a tok anyagától függően kétféle típus érhető el, az árak vetekszenek a prémium kategóriás okostelefonok árával. A rozsdamentes acélból készült modell ára 578 ezer forint, a titán tokos pedig 759 ezer forintba kerül.

Az okosórák Magyarországon is egyre népszerűbbek, mint az kiderül az Euromonitor International legutóbbi, hazánkra vonatkozó felméréséből. Itthon tavaly mintegy 20 százalékkal nőhetett az okosórák részesedése, és már megjelent a luxus kategóriájú okosórákat vásárló réteg is.

Utóbbi modellek értelemszerűen a jövőben sem a tömegpiacot képviselik majd, de megtalálják a helyüket a maguk hazai réspiacán is. A lapunk által szemlézhetett felmérés szerint a luxusmárkák, köztük a Fossil és a Michael Kors jelent meg a magyarországi okosóra piacon.

A Fossil például olyan új érintőképernyős okosórákkal rukkolt elő, amelyek mind az Android telefonokkal, mind az iPhone-nal kompatibilisek, és lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy a Google Pay alkalmazáson keresztül akár az órával fizessenek is. A Michael Kors ezzel szemben inkább a divattudatos fogyasztóknak akar kedvezni az Access sorozatával, amely magában foglalja a nőket célzó Runway sorozatot is.

Az akkumulátor alapjáraton egy napig bírja

Nézzük mit tud a TAG Heuer Connected. A 45 mm-es tokkal felszerelt óra a Google Wear operációs rendszert és a márka újonnan fejlesztett Sports alkalmazását használja. Ezek segítségével az óra részletesen elemzi a különböző szabadidős tevékenységeket, mint a golfozás, futás, biciklizés és fitnesz, az órába épített GPS-nek, a pulzusmonitornak és az egyéb érzékelőknek köszönhetően.

Emellett elérhető az e-mail és üzenetértesítés, a Google Pay(már ahol elfogadható), a zenelejátszó, naptár, időjárás, térképek, és a Google Play-en keresztül egyéb lehetőségek is, amelyek iOS és Android rendszereken keresztül is hozzáférhetők.

A számlap könnyen olvasható, a teljesen aktív OLED érintőképernyőt karcálló zafírkristály védi. A tok 50 méterig (5 ATM) vízálló, vagyis inkább a vízfelszínen történő tevékenységek végzésére alkalmas, mint az úszás, vagy az esőben történő futás.

A 430 mAh-s akkumulátor alapjáraton egy napra elegendő töltöttséget biztosít. Hosszabb sporttevékenységek végzésénél, GPS használattal, pulzusméréssel, zenehallgatással az üzemidő 6 órára csökken. Az akkumulátort másfél óra alatt lehet teljesen feltölteni. Az akkumulátor élettartamának növelése érdekében a képernyő aktív és alvó mód között váltakozik, de mindig jelzi az időt.

Személyre szabható képernyő beállítások

A képernyőn az óra viselője 4 különböző mechanikus vagy digitális számlap közül választhat, amelyeket további módon is személyre szabhat. Az óra különböző számlapjai és annak színei könnyen megváltoztathatók. Beállíthatók az egyedi preferenciák, mint az egyes testmozgások, figyelmeztetések, időjárás és még számos más lehetőség. A beállítások közvetlenül az órán vagy a márka új mobil alkalmazásán keresztül is elvégezhetők.

A sporttevékenységek rögzítése minőségi érzékelőkkel történik. Az érzékelők közé tartozik a csúcstechnológiájú gyantából készült, nem orvosi minősítésű pulzusmonitor, ami a tok hátlapján helyezkedik el. Ez az elégetett kalóriák monitorozását teszi lehetővé, miközben a beépített GPS méri a viselője helyzetét a tevékenység során, amelyből különböző számításokat végezhet. Az órában iránytű, gyorsulásmérő és giroszkóp is található.