Tavaly világcsúccsal nyerte Európa legnagyobb energiahatékonysági autóversenyét a győri SZEnergy Team, amely idén az önvezető kategóriában is az első helyet célozta meg.

Magyar önvezető autó

Több mint 20 ország egyetemének saját fejlesztésű koncepciójárműve méretteti meg magát május 19-25. között a franciaországi Nogaróban rendezendő Shell Eco Marathonon. A győri Széchenyi István Egyetem hallgatói csapata saját fejlesztésű önvezető autóját ezúttal energiahatékonysági és autonóm kategóriákban indítja a versenyen.

A 25 fős csapat négy részlege – gépészeti, elektronikai, autonóm járművek, valamint marketing és menedzsment – az autó különböző fázisain dolgozik, az új elvárásokhoz számos új fejlesztést hajtottak végre.

Moduláris hajtáslánc, menetciklus-optimalizálás

Az önvezető és hagyományos kategóriák közötti gyors váltáshoz szükség volt egy moduláris hajtásláncra, amivel mindössze öt perc kell a csapatnak, hogy cserélje a néhány csavarral fogatott hajtásláncot a járműben.

Újdonság, hogy a csapat saját tervezésű, könnyedebb elasztomer lengéscsillapítóra cserélte a korábbi, kereskedelmi forgalomban is kapható rugós tagot, ami nagyarányú tömegcsökkentést jelent az autó számára.

„Idén frissítettük a gumiabroncsainkat is. Ennek oka, hogy a korábbi gumi futófelületén nem volt bordázás, így a bírák nem ítélték elég biztonságosnak esős idő esetén. A mostani gumikat ilyen kritika nem érheti. A szabályok betartása érdekében az ablaktörlőnket is kicseréltük, saját lapátot alkalmazunk, valamint az ötpontos biztonsági övet is átalakítottuk” – emelte ki Krecz Dávid, a SZEnergy Team csapatvezetője.

Az elektronikai részleg fejlesztéseivel kapcsolatban Kecskeméti István részlegvezető elmondta, bár jó dolog, hogy a fogyasztás egy watt alá került, ezért azonban keményen meg kell dolgozni.

„Évek óta foglalkozunk menetciklus-optimalizálással. Ez azt jelenti, hogy a pályaviszonyokat és az autó menettulajdonságait is számítógépen szimuláljuk megtervezve, milyen is lenne a tökéletes kör a pályán. Ez alapján a legjobb energiamérleget tudjuk elérni, a program ugyanis szól, hogy ehhez a pálya adott részén gyorsítani vagy lassítani kell-e. Korábban ez a kezelőfelület egy műszerfalba szerelt tableten futott, idén ezt a kormányba integrált kis LED-kijelző váltja fel, ami praktikusabb és kevesebbet is fogyaszt” – részletezte az új megoldás előnyeit.

A mobiltechnológia a jövő közlekedésének elengedhetetlen része lesz

Az elektronikai részleg számára nagy kihívást jelentett az autonóm hardverplatform újragondolása is.
Ez az egység felelős az összes önvezető funkció működtetéséért (a szenzorokat is beleértve), hiszen minden ehhez tartozó vezérlő és számítási elem egyetlen lapon kapott helyett. A megoldás előnye, hogy könnyedén eltávolítható az autóból, így a hagyományos versenyszámok esetén sem a felesleges súllyal, sem a fogyasztással nem kell számolni.

Az önvezető funkciók kapcsán Unger Miklós, a SZEnergy Team autonóm részlegének a vezetője kiemeli, a csapat tavaly a 2. helyezést érte el az önvezető versenyszámban. Idén itt is a győzelem a cél.

Az autonóm versenyszámban a jármű önvezető képességeit kell bizonyítani: haladást, navigálást, akadálykerülést, valamint parkolási feladatot teljesítenek a versenyző csapatok. Az önvezetést az autóra épített érzékelők és beépített számítási egységek mellett a mobilhálózatról szerzett helyzetinformációk teszik a lehető legtökéletesebbé.

A hazai tesztelések és a verseny során is fontos megbízható netkapcsolatot, amely a jármű precíz pozícionálásához szükséges, ezt immár évek óta a Yettel biztosítja a csapat számára. A mobiltechnológia a jövő közlekedésének elengedhetetlen része lesz, ezért is fontos a mobilszolgáltatónak a járműipari kutatás-fejlesztés támogatása.