A magyar alapítású vállalat ezzel is tovább erősítheti globális piacvezető pozícióját a járműkommunikáció(V2X) piacán.

A budapesti fejlesztői központtal rendelkező Commsignia, jelenleg a világ legnagyobb járműkommunikációs Vehicle-to-Everything (V2X) megoldásokra szakosodott vállalata.

A cég nemrég zárta második, 15 millió dolláros tőkebevonási körét a magyar PortfoLion Capital Partners, a finn Inventure, a magyar Day One Capital, és a brit Inference Partners vezetésével, az amerikai Qualcomm Ventures, a dél-koreai Samsung, és a dél-koreai LG Electronics részvételével.

A jelenleg 140 fős vállalat budapesti központjában olyan szoftverek és hardverek készülnek, amelyekkel növelhető a közlekedésbiztonság, csökkenthető a sérülések és halálesetek száma. A mostani befektetés lehetővé teszi további magas hozzáadott értéket termelő munkahelyek teremtését.

A V2X technológia eleinte személyautókban, teherautókban és buszokban kezdett elterjedni, majd a Commsignia kezdeményezésére és részvételével megjelent a kerékpárok és elektromos rollerek piacán.

A V2X úgy működik, hogy rádiós technológiával megnöveli a közlekedők fizikai látóterét, így az egymással is kommunikálni képes járművek vezetői akkor is értesülnek más járművek jelenlétéről, érkezéséről, amikor azok takarásban vannak, vagy a rossz időjárási viszonyok miatt kevésbé észlelhetők.

Ma már a világ egyre több nagyvárosában és régiójában sorra telepítik az utak mentén azokat a V2X eszközöket, amelyek a jelzőlámpák, forgalomfigyelő kamerák és érzékelők adatait továbbítják V2X-es járművek felé.

A technológia enyhítheti a forgalmi torlódásokat is

A Commsignia eszközmenedzsment- és analitikai eszközei azt is lehetővé teszik, hogy a forgalom irányítását végző közlekedési vállalatok és útkezelők valós idejű információkat gyűjtsenek a forgalmi helyzetről.

Megismerhetik a másképp láthatatlan közúti konfliktusokat, és a lámpás kereszteződésekben zöld utat biztosíthatnak a buszoknak, a mentőknek vagy a tűzoltóknak.

A V2X-alapú digitális közúti infrastruktúra ugyancsak nagymértékben hozzájárulhat a közlekedésbiztonság javulásához, és enyhíteni tudja a forgalmi torlódásokat.

A Commsignia a kutatás-fejlesztésben betöltött szerepével meghatározó tagja iparági szervezeteknek, konzorciumoknak, és a szabványosítási folyamatok aktív résztvevője.

A hazai szakemberek a világ vezető autógyártóival, elektronikai beszállítóival dolgoznak együtt. A cég okosváros megoldásai pedig olyan nagyvárosok és régiók útjai mentén találhatók meg, mint Los Angeles, Las Vegas, Detroit, Salt Lake City és Denver, vagy Európában Csehország, Olaszország és Magyarország útjai mentén telepítették.