A hazai bankok közül elsőként az Erste tette elérhetővé szeptembertől a Garmin Pay és a Xiaomi Pay fizetési szolgáltatást.

A bank ügyfelei az erre alkalmas Garmin és Xiaomi okosórájukon néhány kattintással regisztrálhatják kártyáikat. A pénzintézet minden bankkártyája alkalmassá tehető (tokenizálható), függetlenül attól, hogy Mastercard vagy Visa, betéti vagy hitelkártyáról van szó.

Ezzel az Erste a magyar bankok közül elsőként teszi elérhetővé a Garmin Pay és a Xiaomi Pay szolgáltatást, amelyek a társaság tájékoztatása szerint díjmentesek.

A pénzintézet először 2019 júliusában tette elérhetővé az Apple Pay-t, 2021 októberében pedig a Google Pay-t – ezzel Magyarországon elsőként kínált kártyaplatform-független megoldást a mobilfizetésre Android és iOs rendszereken egyaránt.

Az Erste lakossági ügyfeleinek 69 százaléka digitálisan aktív. Az aktív ügyfelek 68 százaléka csak mobilbankot használ, további 18 százalékuk a mobil mellett még a számítógépet is igénybe veszi a bankoláshoz, míg a kizárólag számítógépet használók aránya 15 százalékra esett vissza.

Jelenleg a bank által kibocsátott kártyák 22 százalékát digitalizálták az ügyfelek. A tokenizált kártyák 54 százaléka az Apple Pay-hez, 46 százaléka a Google Pay-hez köthető. Az Apple Pay és Google Pay tárcákból végzett fizetések aránya idén elérte a 21 százalékot, míg 2022-ben ez az arány 17 százalék volt.

Az Apple Pay-t használó ügyfelek gyakrabban fizetnek digitális tárcájukból, havonta átlagosan 21 alkalommal, míg a Google Pay esetében 13 az átlag havi tranzakciószám.

Kezdő lépések

A Garmin Pay vagy a Xiaomi Pay használatához előbb le kell tölteni telefonra előbbi esetében a Garmin Connect, utóbbinál a Mi Fitness alkalmazást a Google Play-ből vagy az App Store-ból.

Az alkalmazásba történt regisztráció után csak fel kell tölteni annak a kártyának – vagy akár többnek – az adatait, amelyet az ügyfél digitalizálni szeretne.

Az sms-ben kapott kóddal jóváhagyva a műveletet, már használható is fizetésre az okosóra. A vásárláshoz csak az okosórára van szükség, nem kell hozzá se internetkapcsolat, se az okostelefon.