A brit távközlési szolgáltatónál megszűnésre ítélt állások mintegy egyötödében váltja fel az élő munkaerőt a mesterséges intelligencia(AI).

British Telekom AI

A BT(British Telecom) csoport a legújabb európai távközlési szolgáltató, amely akár az 50 ezret is meghaladó elbocsátásokat jelentett be az évtized végéig tartó időszakra. A létszámcsökkentéssel a jelenlegi 130 ezer főről 75-90 ezer közé esik vissza a brit szolgáltató által globálisan foglalkoztatottak száma – írja a Mobile World Daily.

Philip Jansen, az operátor vezérigazgatója kijelentette, hogy a társaság „karcsúbb vállalkozás lesz, szebb jövővel”, miközben „dinamikusan építkezünk, digitalizáljuk a munkamódszerünket és egyszerűsítjük a struktúrát”.

A bejelentés kapcsán Jansen jelezte, hogy a munkaerő-változásokat részben a „természetes lemorzsolódással”, átképzéssel, az automatizáltság növelésével fogják elérni. Utóbbival összefüggésben a The Guardian arról számolt be, hogy a jelenlegi munkakörök közül 10 ezret a mesterséges intelligencia vált fel.

A BT-nél az évtized eleje óta komoly megtakarítási program indult el, ennek eredményeként 2020 áprilisa óta évi 2,1 milliárd font sterling megtakarítást ért el a csoport. A gazdasági helyzet azonban további konszolidációra készteti a szolgáltatót, amely a nemrég zárult 2022/23-as pénzügyi év negyedik negyedévében 2 százalékos bevételcsökkenésről számolt be 5,1 milliárd font sterlinges forgalom mellett.

A BT csoport Magyarországon

A brit távközlési társaság 1999 óta működik Magyarországon, 2007-ben itt hozták létre európai szolgáltató központukat is. A jelenleg több mint 2000 főt foglalkoztató hazai leányvállalat Budapest mellett Debrecenben is fenntart egy irodát.

A társaság Magyarországon jelenleg több mint 3 ezer kormányzati szervnek és a különféle iparágakban dolgozó multinacionális vállalatoknak nyújt távközlési szolgáltatást.

A honlapjukon szereplő információk szerint a hazai cégnél mostanában projektmenedzsereket, biztonsági tanácsadókat, az ajánlattételi menedzsereket, és ügyfélszolgálati munkatársakat keresnek.