A magyar államtól 1,7 milliárd forint támogatást kapott a Rolls-Royce Magyarország, hogy további 20 fővel bővítse itteni k+f bázisát, ahol a teljesen elektromos és hibrid-elektromos légijárműveket fejlesztik.

Rolls-Royce

Néhány éve írtunk a repülőgépipar egyik nagy üzletéről, arról, hogy a Rolls-Royce felvásárolta a Siemens elektromos és hibrid légi hajtásrendszereket fejlesztő üzletágát, az ott dolgozó magyar mérnökökkel együtt. Rájuk alapozva egyidejűleg a brit cég létrehozta magyarországi leányvállalatát, a Rolls-Royce Hungary Kft.-t.

A nemzetközi Rolls-Royce Electrical részeként a Rolls-Royce Magyarország mérnökei olyan energiaelosztó- és hajtásrendszerek fejlesztését végzik, amelyek a fejlett légiközlekedés piacát alapjaiban formálják majd újra. A Rolls-Royce jelenleg mintegy 120 főt foglalkoztat budapesti fejlesztői bázisán.

A Rolls-Royce Electrical a jövő környezetbarát repülése kapcsán már olyan programokkal bizonyított, mint a H3PS négyüléses repülőgépének fejlesztése, ahol a világon egyedülálló párhuzamos hibrid-elektromos hajtásrendszer és teljesítményelektronika tervezéséért a magyar csapat volt a felelős.

 

„Magyarországon egy kimondottan erős mérnöki kompetenciákra épülő tudásközpontot építettünk ki és fejlesztünk tovább a jövőben. A támogatással növelhetjük versenyképességünket, és tovább tökéletesíthetjük a teljesen elektromos és hibrid-elektromos légijárművekbe fejlesztett rendszereinket. Mindez elősegíti, hogy felgyorsítsuk azokat a technológiai áttöréseket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a Rolls-Royce hozzájáruljon, hogy 2050-ig a teljes légiipar karbonsemleges legyen” – mondta Sara Poxon, a Rolls-Royce Electrical üzemeltetési igazgatója.