Az Amazon Web Services(AWS) egyszerre négy újítást is bevezet a gépi tanulás terjedése érdekében. Van köztük felhőszolgáltatás kódgenerátor, illetve a generatív mesterséges intelligencia fejlesztését, a gépi modellek tanulását segítő chipek is.

Gépi tanulás erősítése az Amazonon

A napokban már Magyarországon is irodát nyitó Amazon Web Services (AWS) újdonságai között van egyrészt a Bedrock felhőszolgáltatás a generatív mesterséges intelligencia (AI) alkalmazások fejlesztéséhez, másrészt az AWS Inferentia chipek, amelyekkel az AI következtetései válnak kezelhetőbbé.

Ezeken felül az AWS-nél megjelennek a Trainium chipek is, amelyekkel gyorsabban elsajátítható a gépi modellek tanulása. Az egyéni fejlesztőket segítve pedig az amerikai nagyvállalat ezentúl ingyenes hozzáférést ad az Amazon CodeWhispererhez.

Ezekre használható a Bedrock

Az Amazon Bedrock a cég egy új szolgáltatása a generatív AI-alkalmazások fejlesztésére és skálázására. Ezzel olyan alkalmazások hozhatók létre, amelyek adott kulcsszavak alapján szövegeket, képeket, hangokat és szintetikus adatokat képesek megalkotni.

A Bedrock révén a fejlesztők szöveggenerálásra képes AI-rendszerekkel bővíthetik a szoftvereiket. A szolgáltatás hozzáférést nyújt az Anthropic és az AI21 startup cégek nyelvi modelljeihez, valamint a Stability AI Stability Diffusion képeket generáló mesterséges intelligenciamodelljéhez is.

Ezeken kívül az AWS még két generatív nyelvi modellel is rendelkezik. Közülük a Titan Text kulcsszavak alapján képes szöveget előállítani, a Text Embeddings pedig a szövegek matematikai ábrázolását készíti el a fordításokhoz és keresésekhez.

A cég közleménye szerint a Bedrock anélkül használható, hogy a betáplált információk visszaszivárognának a modellek képzéséhez használt szélesebb adathalmazba. Így az érzékeny vállalati információk – pénzügyi jelentések vagy üzleti tervek – nem kerülnek be a modell képzési adataiba, sem pedig megosztásra más ügyfelekkel.

Speciális chipek kellenek a hatalmas számítási kapacitásokhoz

Az ultranagyméretű gépi tanulási modellek futtatásához hatalmas számítási kapacitásra van szükség. Ezekhez a szolgáltató szerint jelenleg az AWS Inferentia chipek nyújtják a legnagyobb energiahatékonyságot és a legalacsonyabb költségeket.

Ugyanakkor a generatív AI-modelleket be is kell tanítani, hogy azok a megfelelő választ, képet, összefüggést vagy más jellegű eredményt hozzanak. Ehhez mostantól az AWS Trainium chipjei adnak kellő méretű hálózati képességet, ami elengedhetetlen az ilyen modellek gyors és költséghatékony betanításához.

Ingyenes kódgenerátor egyéni fejlesztőknek

Ezeken túlmenően az AWS az egyéni fejlesztők számára hozzáférést nyújt az Amazon CodeWhisperer szolgáltatásához is. Ez egy olyan mesterséges intelligenciával működő kódoló segéd, amely a szoftverfejlesztők számára gyorsabbá és könnyebbé teszi a kódolást.

Generatív mesterséges intelligenciát használ, hogy valós időben adjon kódjavaslatokat a felhasználó megjegyzései és korábbi kódjai alapján. Az Amazon CodeWhisperer-t az egyéni fejlesztők ingyenesen és használati korlátozások nélkül vehetik igénybe.