Igazodva a szigorú uniós adatvédelmi elvárásokhoz(GDPR) az amerikai szoftvercég a többi felhőrégiójától független infrastruktúraszolgáltatást kínál az európai magánvállalkozásoknak és a közszférának.

Oracle felhőszolgáltatás

Kevesebb, mint egy évvel azután, hogy a cég nyilvánosságra hozta ezirányú terveit, elérhetővé vált az Oracle új, úgynevezett EU Sovereign Cloud szolgáltatása, amelyet kimondottan az uniós szabályozási környezet kezelésére terveztek.

Az Oracle EU Sovereign Cloud az Oracle Oracle Cloud Infrastructure (OCI) nyilvános felhőrégióinak szolgáltatásait nyújtja az ügyfelek számára, azzal azonos áron, támogatással és szolgáltatási szintekkel (SLA). Az európai felhőrégió teljes egészében az EU területén található, uniós lakhelyű alkalmazottak kezelik, és az EU-ban bejegyzett külön jogi személyek üzemeltetik.

Az Oracle felhője a szigorúan szabályozott iparágakban működő vállalatok, intézmények kiszolgálására is kellően megfelelő. Így az érzékeny adatokkal és alkalmazásokkal rendelkező ügyfelek mostantól a felhőbe költözhetnek.

A cloudrégió olyan területeket sajátosságait is figyelembe veszi mint az egészségügy, a pénzügyi szolgáltatások, a távközlés és a közszféra, mivel az ügyfelek adatai az EU határain belül maradnak.

Az Oracle EU Sovereign Cloud több mint 100 felhőszolgáltatást kínál. Az Oracle ügyfelei más ügyfélprogramokhoz, például az Oracle Support Rewards-hoz is hozzáférhetnek. Emellett az Oracle Fusion Cloud Applications Suite alkalmazáscsomag, amely jelenleg az EU Restricted Access (EURA) kínálatban érhető el, a tervek szerint hamarosan az Oracle EU Sovereign Cloudban is elérhető lesz.

Elkülönített architektúra az adatbiztonságért és szuverenitásért

Az európai felhőrégió adatközpontjai is az unió területén találhatók, közelebbről Frankfurtban és Madridban, továbbá összhangban van az uniós felügyeleti szabályozásokkal és az EU-n kívüli adattovábbítást korlátozó iránymutatásokkal is.

Az architektúra elkülönül az Oracle kereskedelmi régióinak infrastruktúrájától, és nem rendelkezik gerinchálózati kapcsolattal az Oracle más felhőrégióival sem. Ugyanakkor biztonsági szempontból két felhőrégióból áll, hogy egy esetleges katasztrófa esetén lehetővé tegye a minél gyorsabb helyreállítást.

Az új EU Sovereign Cloud az Oracle elosztott felhőstratégiájának része. Az amerikai nagyvállalat jelenleg 23 ország 44 kereskedelmi és kormányzati felhőrégiójában nyújt felhőinfrastruktúra-szolgáltatásokat. Ezen belül 37 kereskedelmi és 7 kormányzati régiót működtet, több dedikált és nemzetbiztonsági régió mellett.