Még több biztosítási szolgáltatás érhető el a pénzintézet mobilbankjában: már a kockázati életbiztosítás, a kárbejelentés és a kárügyintézés is, továbbá az összes, már megkötött biztosítást könnyen, egyszerűen és gyorsan át lehet tekinteni.

K&H

A fejlesztések kapcsán Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a kezdeti tapasztalatok kedvezőek. Az új kockázati életbiztosítások 20 százalékát már a mobilbankban kötik az ügyfelek, akiknek a tájékozódását segíti Kate, a K&H-nál tavaly bevezetett személyes digitális asszisztens is.

Németh Balázs, a K&H Csoport innovációs vezetője elmondta, hogy miután a biztosítási szakma lényegében minden kockázatra fejlesztett már valamilyen biztosítási megoldást, nehéz előállni új biztosítási termékkel. Itt jöhet a képbe a kiszolgálás minősége.

Hozzátette: „az a cég, amely nem vezet be új terméket, szolgáltatást vagy technológiát, előbb-utóbb lemarad a piaci versenyben. Az innovatív cégek versenyelőnye egyértelmű.”

„Zsebbe” költöztetett pénzügyeink

A pénzügyek intézése egyre inkább a digitális térbe, a számítógépekről és a laptopokról az okos eszközökbe költözik. A K&H célja, hogy minél több szolgáltatást tegyen elérhetővé egyetlen platformon. A fogyasztói preferenciák világtendenciája is ezt diktálja, egyre nagyobb az igény, hogy a banki- és biztosítási szolgáltatások beköltözzenek az emberek „zsebébe”.

A pénzintézet ügyfeleinek 88 százaléka használja a digitális csatornákat, összesen 670 ezer digitálisan aktív ügyfelük van, ezen belül a mobilbankot mintegy félmillió ügyfél használja. Havonta mintegy 3,2 millió érintésmentes fizetési tranzakciót bonyolítanak le, melyek ötöde immár valamilyen okos eszközön (okostelefonon, okosórán) bonyolódik.

A K&H mobilbankban elérhető biztosítási szolgáltatások közül az egyik legkeresettebb az utasbiztosítás, amely 2021-ről 2022-re több mint 5 százalékkal növekedett. Több mint 12 ezren már a mobiljukon kötik meg ezt a fajta biztosítást, de nagy ugrás mutatkozik a törlesztő biztosításnál is, amely egy év alatt közel 20 százalékot emelkedett. A mobilon bejelentett kárügyek száma is bővül, a funkció mobilbanki megjelenése óta a bejelentések 7 százaléka ezen a csatornán keresztül érkezett.

Kérdésünkre, hogy a digitális megoldások fejlesztésében mennyire támaszkodnak a saját és mennyiben külső fejlesztői partnerekre, Németh Balázs így válaszolt: a K&H Csoport a digitális megoldásoknál külső-belső források egyaránt szóba jöhetnek, sőt felhasználják a belga anyabank, a KBC tapasztalatait és fejlesztéseit is. A háttérrendszereknél száz százalékban belső forrásokra támaszkodnak, a front-end fejlesztéseknél pedig 60-70 százalékra tehető a külső fejlesztők bevonása.

Az automatizáció, a robotok használata kapcsán felvetettük a kérdést, hogy mi lesz a régi, adminisztratív pozíciókból felszabaduló munkaerővel. Kaszab Attila válaszul elmondta, hogy az új helyzetre nem az elbocsátás a válasz a banknál, hanem a munkatársak maguk vállalják, hogy elsajátítják az ily módon képződő új típusú feladatok ellátásához szükséges tudást.

Elhangzott még, hogy a mobilbanki fejlesztésekben még sok a kiaknázatlan tartalék, a közeljövőben további funkciók fejlesztése várható, ezek közül említették például az okos ügyfélszolgálat kialakítását, amin keresztül akár a zöld kártya ügyintézése is elvégezhető.