Az utóbbi hónapokban sok fiatalnak kellett átváltania az online oktatásra, a koronavírus járvány miatt. Felmerül a kérdés, vajon ez a generáció rendelkezik-e az ehhez szükséges digitális készségekkel?

Digitális készség

Ezt a tudást rendszeresen méri az Európai Unió statisztikai hivatala. Az Eurostat legutóbbi jelentése szerint 2019-ben az Európai Unióban (EU) öt fiatalból négy (80%) rendelkezik alapvető, vagy azt meghaladó digitális készségekkel. Ez 24 százalékponttal haladja meg azt az arányt(56%), amit a majdnem teljes népesség, a 16–74 évesek körében mértek.

Élen a horvátok, az észtek és a litvánok

Az egyes tagállamok közül a horvátországi fiatalok a legfelkészültebbek a digitális világra, körükben volt kimagaslóan a legnagyobb az alapvető vagy azt meghaladó alapvető digitális készségekkel rendelkező fiatalok aránya. Ott ennek a korosztálynak a 97 százaléka mondhatja el magáról, hogy készen áll a digitális oktatásra.

Őket követi Észtország, Litvánia és Hollandia (93-93-93%). A vezető ötösfogatba még belefér az a Görögország is (92%), amely amúgy az egyéb hasonló digitális felmérésekben inkább uniós átlag alatti teljesítményt tud felmutatni.

Magyarország a sereghajtók között, mutatónk évről-évre romlik

A sereghajtók között viszont abszolút utolsó Románia (56%), valamivel jobb a helyzet Bulgáriában (58%) és Olaszországban (65%). Magyarország sem büszkélkedhet túlzottan jó mutatóval, a 68% az uniós átlagtól 12 százalékponttal marad el. Ráadásul a fiatalokra vonatkozó digitális készség mutatónk évről-évre romlik, 2015-ben még 78 százalék volt, egy évvel később már csak 76, egy évre rá pedig csupán 74 százalékot mutat a felmérés.

Ha végignézzük a listát, a kelet-európai országok meghatározó többségében az EU-átlagot meghaladó készségekkel rendelkeznek a fiatalok, átlag körüli a mutatója a lengyeleknek és ahhoz közelítő a letteké is.

Digitális készség

Nemrégiben készült el az Eurostat másik ehhez kapcsolódó elemzése, amely azzal foglalkozik, hogy mennyire felkészültek az európai gyerekes családok a digitális oktatásra. Ennek alapján tavaly a 16 éven aluli gyerekkel közös háztartásban élő felnőttek közel kétharmada(64%) mondhatta el magáról, hogy legalább átlagos, vagy átlagon felüli digitális tudással rendelkezik.

A tagállamok közül ebben az élen a haladó oktatási reformjairól is jól ismert Finnország áll, ahol a gyereket nevelő családok 88 százaléka felkészült a digitális oktatásra. A vezető ötösfogatba sorolható még Hollandia (83%), Svédország (81%), Németország és a volt keleti blokkot egyedül képviselő Észtország áll, egyaránt 80-80 százalékkal. Magyarország 61 százalékkal ugyancsak el van maradva az uniós átlagtól, mutatója lényegében évek óta stagnál, a 2015-ös 62 százalékhoz képest pedig még rontott is rajta.