Magyarország is pályázott az EU tagállami szinten létrehozható uniós digitális innovációs központok projektjébe, amelynek célja a kis- és középvállalkozások(kkv) és a közszfére digitális átállásának a többszintű támogatása.

Hazai digitális innovációs központok

Közel három éve nyújtotta be Magyarország a pályázatát a Brüsszeli Bizottság Digitális Európa Programjának keretében tagállami társfinanszírozással megvalósuló Európai Digitális Innovációs Központ(European Digital InnovationHub – EDIH) projektre. Ennek nyomán mostantól 5 ilyen központ kezdheti meg a működését Magyarországon.

Az Európa-szerte már több, mint 150 taggal rendelkező hálózat célja, hogy a kkv-k és a közszféra szervezeteit támogassa a digitális átállásban, akár térítésmentesen is igénybe vehető képzéseken és tanácsadási szolgáltatásokon keresztül. A hálózat a 2021 és 2027 közötti időszakban segíti elő a tagországok gazdaságainak és társadalmainak digitális fejlődését.

A programban részt vevő öt hazai EDIH közül egy lefedi az agrárium digitális területeit, egy specializálódik a mesterséges intelligenciára, egy adatfókuszú, egy másik a digitális eszközökre fókuszál, egy pedig a nagyteljesítményű számítógépekkel ismerteti meg az érintetteket.

Ambíciózus célok az újabb évtized fordulóra

Az Európai Unió ambiciózus célokat tűzött ki a digitalizáció területén 2030-ra. A célok között szerepel, hogy az évtized végére a kkv-k 75 százaléka használja már a felhőszolgáltatásokat, a mesterséges intelligenciát, kezelni tudjon nagy adathalmazokat, vagy, hogy a kkv-k több mint 90 százaléka használja intenzíven a digitális eszközöket, legalább alapszinten.

Szükség is van erre a támogatásra: a DESI index 2022-es adatai alapján hazánk csupán 25. az EU vállalkozásait digitális integráltság szempontjából összevető rangsorban. A magyar kkv-k és a közszféra szervezetei a jövőben öt hazai EDIH-hez is fordulhatnak, ha versenyképességüket, hatékonyságukat, működésüket digitális megoldások alkalmazásával szeretnék fejleszteni, és ennek kapcsán tanácsot kérnének, vagy fejlesztenék vonatkozó kompetenciáikat.

Hazai digitális innovációs központok

Ezt nyújtják az egyes központok

Az Adat-EDIH elsősorban az egészségipar (egészségügy, élelmiszeripar) szereplőinek digitális átalakulásához nyújt széleskörű szakértelmet (szakértői tanácsadást, képzéseket), szolgáltatásokat az adatvagyon-gazdálkodás, adatmenedzsment terén.  

Az Agrár-EDIH szolgáltatásaival elősegíti a mezőgazdasági vállalkozások digitális transzformációját, az infokommunikációs technológiák alkalmazásának elterjedését, valamint az adatgyűjtésre és -elemzésre alapuló agrár szaktanácsadási, döntéstámogatási módszertanok és gyakorlatok fejlesztésével hozzájárul a hatékonyabb és fenntarthatóbb gazdálkodás megvalósításához.

A hazai egyetemek, vállalkozásfejlesztési szervezetek és az IT-iparág vezető képviselői által létrehozott DigitalTech EDIH alap-, közép- és haladó szinten kínál képzéseket és tanácsadási szolgáltatásokat üzletfejlesztés, blockchain, fintech, kiberbiztonság és edtech témában azzal a céllal, hogy a résztvevőket a saját szervezetük igényeinek megfelelő szakmai tudás megszerzésében segítse. 

Az HPC-EDIH az innovatív nagy teljesítményű számítástechnika (HPC) használatát ösztönzi és támogatja a különböző iparágakban és kutatási területeken. Az HPC lehetővé teszi a számítógépes szimulációk és modellezések végrehajtását olyan adatmennyiségekkel, amelyek túl nagyok lennének a hagyományos számítógépek számára. 

Az MI-EDIH a Digitális Európa Program célkitűzéseivel összhangban, egyablakos megközelítéssel, széles körben kínál szolgáltatásokat a kkv és az önkormányzati szektornak Magyarországon és az EU-ban mesterséges intelligencia területen, valamint támogatja az ügyfeleket az ide vonatkozó technológiák bevezetésében és alkalmazásában.