Népszerűbbek az elegáns stílusú okosórák, ezek ugyanakkor minél több egészségügyi érték mérésére is legyenek képesek – derül ki a Huawei-nek a régiós piacunkról készített kutatásából.

Huawei okosóra

A közép-kelet-európai vásárlók mintegy 90 százaléka az egészségfigyelést tartja az okosórák legfontosabb funkciójának. Az eszközök vásárlásakor pedig az akkumulátor üzemideje, a vízállóság és a meglévő okostelefonjaikkal való kompatibilitás az elsődleges szempontok – derült ki a Huawei első alkalommal közzétett Smartwatch Market Insight Reportból.

A klasszikus, kerek számlappal és fém házzal rendelkező készülékek a legkeresettebbek, az alapvető egészségkövető funkciók mellett pedig népszerűek a szív egészségével kapcsolatos mérési lehetőségek is.

Alapfeltétel a vízállóság és a jó akkumulátor üzemidő

A tanulmány rámutatott, hogy a vásárlók számára az akkumulátor üzemideje, a vízállóság és a már meglévő okostelefonjukkal való kompatibilitás és egyszerű csatlakoztathatóság a legfontosabb szempont. A vízálló kialakítás egyben az eszköz minőségének és tartósságának bizonyítékául is szolgál.

Mindemellett a körképből az is kiderül, hogy a megkérdezett vevők azokat a funkciókat preferálják, amelyek a még könnyebb elérhetőségüket segítik: például, hogy közvetlenül az okosórájukon tudjanak hívásokat fogadni, vagy üzeneteket olvasni.

Hasonló feltételeket támasztanak a magyarországi válaszadók is, a Huawei közelmúltban készült hazai felmérése szerint az ár mellett az egészségügyi adatok monitorozási lehetőségei (39 %), az okostelefonok kiterjesztett funkciói, pl. Bluetooth-hívások, üzenetek fogadása/küldése (36 %k), az üzemidő (31%), a dizájn, szín és kialakítás (31%), valamint a vízállóság (30%) voltak a legfontosabb elvárások az új készülék vásárlásakor.

Vigyázzon a szívünkre is

Fontos vásárlói preferenciának számítanak a különféle egészségkövető funkciók és edzésmódok. A megkérdezettek több mint a fele rendszeresen ellenőrzi az óráján állapotkövető alkalmazásokat, figyeli a lépésszámot, az alvásidőt és annak minőségét, a különböző emlékeztetőket, valamint a szív és keringési rendszerrel kapcsolatos értékeket.

A szív egészségére vonatkozó funkciók, amilyen a pulzus- és az EKG-, valamint a vérnyomásmérés, a legvonzóbbak között szerepelnek a válaszadók körében. A magyar válaszadóknál a sorrendben az első a pulzusmérés (70%), majd a vérnyomásmérés (65%) és a lépésszámlálás (61%) számít az eszközválasztáskor.

A magyar felmérésben megkérdezettek majdnem fele legalább hetente megnézi órája egészségügyi funkcióit, egyharmada naponta, 20 százaléka pedig naponta többször is rápillant ezekre a funkciókra.

Okosórában a klasszikusokat szeretjük

A viselhető okos eszközök ma már teljes értékű divatkiegészítők is: a kutatás szerint ugyanis ha az óra stílusa nem felel meg a vásárlónak, akkor egyszerűen nem veszi meg, nem számít, milyen kiemelkedő funkciókkal bír az eszköz.

A válaszadók leggyakrabban a klasszikus dizájnt keresik: az ideális okosóra elegáns stílusú, amely kerek számlappal, fémházzal rendelkezik. Hasonló a magyar vásárlók ízlése is, a Huawei hazai felmérésében a válaszadók közel kétharmada (64%) választana a hagyományos, analóg változat helyett olyan okosórát, ami a klasszikus órák dizájnját követi.