Nemrégiben 3D nyomtatóval készült arcvédő pajzsokhoz és ajtónyitó segédeszközökhöz jutott több hazai kórház és önkormányzat a gyártó CraftUnique Kft. jóvoltából.

3D által nyomtatott védőfelszerelések

A koronavírus elleni küzdelembe egyre nagyobb számban kapcsolódnak be 3D nyomtatással foglalkozó vállalkozások is, hogy orvosi eszközöket, alkatrészeket, védő felszereléseket gyártsanak a kórházaknak. Nemrégiben mi is írtunk egy ilyen kezdeményezésről olaszországi példa alapján.

A nyomtató is saját fejlesztésű

A közelmúltban az egyik magyarországi 3D nyomtató cég is beszállt ebbe a kezdeményezésbe. A cég 3D nyomtatott arcvédő pajzsokat és ¬tenyér használata nélküli ¬ ajtónyitó segédeszközöket adományoz a vírus ellen küzdő hazai intézményeknek.

A hat évvel ezelőtt alapított magyar vállalat már hetek óta dolgozik azon, hogyan tudja felhasználni ehhez felhasználni saját fejlesztésű 3D nyomtatócsaládját és mérnökeinek a tudását . A CraftBotok FDM technológiájú (szálhúzáson alapuló)asztali 3D nyomtatók, amelyek egyaránt alkalmasak az otthoni, az oktatásban való és akár az iparban is alkalmazott eszközök, prototípusok gyártására, de a nagyon speciális orvosi védőmaszkok előállítására nem. Cseh mintára azonban sikerült végül olyan védőeszközöket tervezni, majd nyomtatni, amelyek hozzájárulhatnak a koronavírus leküzdéséhez.

A CraftUnique által nyomtatott arcvédő pajzsok több területen is felhasználhatók. Az egészségügyi dolgozóknak, főleg a szemüveges orvosoknak ez ideális védőfelszerelés, hiszen számukra a védőszemüveg viselete problémát okozna.

Az önkormányzatoknál is van igény erre az eszközre, hiszen a pajzsokat elsősorban szociális munkásoknak adják, akik a rászorulóknak segítenek, de jó szolgálatot tehet az eszköz a közterületesek, a patikusok és az idősek otthonában dolgozók számára is.

A nyomtatás nagyjából egy órát vesz igénybe

Az eszköz nyomtatása körülbelül egy órát vesz igénybe. Nyomtatás után a 3D nyomtatott alkatrészt összeszerelik a speciális, ellenálló, áttetsző műanyagból (PETG) készült tartozékokkal, ezeket a Makerspace és az Acryl World ajánlotta fel a pajzsokhoz.

A CraftUnique olyan ajtónyitó eszközöket is nyomtat, amelyek lehetővé teszik, hogy a tenyér érintése nélkül tudják kinyitni az ajtókat, ami azért fontos, mert a kilincs a kórokozók egyik fő forrása lehet.

A vállalat az elmúlt néhány napban 350 db pajzsot nyomtatott, melyeket a Péterfy Kórház- Országos Traumatológiai Intézetének, illetve a Magyarországi Sürgősségi Ellátásért és Mentésért Alapítványnak adományoznak. Ezenkívül a szentgotthárdi, a répcelaki, a tamási, valamint a kőbányai önkormányzatot is ellátják a nyomtatott eszközökkel. A cég hamarosan elérhetővé teszi a hazai és nemzetközi fórumokon is a nyomtatott pajzs gyártásához szükséges információkat.