A japán elektronikai vállalat európai leánycége hetedik alkalommal hirdeti meg diákprogramját, amely ugródeszkaként szolgál a feltörekvő fotóriporterek számára, hogy fejlesszék és bemutassák munkáikat. Pályázni április 16-ig lehet.

A Canon Europe idén is megrendezi „Diákoknak szóló fejlesztő programját” (CSDP), amely már több száz fiatal kezdő fotósnak nyújtott segítséget a fotóriporteri karrier felé vezető első fontos lépések megtételében. A program a fotós közösség tapasztalt szakembereivel való megismerkedést kínál, és lehetőséget ad arra is, hogy az abban résztvevő diákok ott lehessenek a legfontosabb iparági eseményeken.

A CSDP korábbi öregdiákja ismert hírügynökségeknél és kiadványoknál dolgoznak, ilyen például a 2021-es öregdiák Chiara Negrello, akinek munkáit azóta rendszeresen bemutatja a New York Times, a 2022-es öregdiák Vasilis Tsiolis, akinek a görögországi nomád kecskepásztorokról készített portréiról a Guardian is beszámolt, vagy a Svájcban élő Sara Affolter, akit a CSDP mentora, Ulla Lohmann támogatott első, az állatok jogairól szóló könyvének kiadása során.

A programra jelentkezni március 13. és április 16. között lehet az Európában, Közel-Keleten és Afrikában lakó és tanuló diákok és gyakornokok számára. Korlátozott számú hely áll még rendelkezésre az iparág szakembereinek ajánlásával rendelkező tehetségek számára is.

A pályázatokat a GettyImages, a Reuters, az AFP és az EPA szerkesztőiből álló zsűri bírálja el, amely dönt a régió legígéretesebb fiatal vizuális történetmesélőinek 100 fős kezdeti csoportjáról is.

Személyes mentorálás, workshop és fesztivál

A kiválasztott száz diákot a program egyik szakértő mentorával kötik össze, hogy négyszemközti beszélgetés keretében beszéljék meg jelenlegi munkájukat és hosszabb távú karrierterveiket. A nyár folyamán virtuális szemlék segítik portfólióik és projektjeik szinopszisának finomítását – különös hangsúlyt fektetve a különböző szerkesztési lehetőségek kihasználására, valamint a narratív készségek további erősítésének és a szerzői kézjegyek fejlesztésének módjaira.

Szeptemberben 30 diák meghívást kap egy ötnapos Canon workshopra egy nagy katalán parasztházba a spanyolországi Gironában, amelyet a Visa pour l’Image nemzetközi sajtófotós fesztiválon való részvétel zár a franciaországi Perpignanban.

A workshop fórumot kínál a kapcsolatépítésre a fotózás világának olyan elismert szakembereivel, mint a díjnyertes fotóriporter Brent Stirton, a The Guardian fényképészeti vezetője, Fiona Shields és Lars Lindemann, a német GEO magazin fényképészeti igazgatója.

A csoportos portfóliószemléken a diákok lehetőséget kapnak arra, hogy véleményezzék a versenytársaik munkáit, és szakmai visszajelzést kapjanak a saját munkáikkal kapcsolatban. Paolo Verzone, a Canon nagykövete gyakorlati fénytechnikai mesterkurzust is tart a résztvevőknek.

Portfóliójuk tökéletesítése után egy utolsó, öt főből álló csoport látogatást tesz a Hamburg Portfolio Review-n. A háromnapos utazás során minden hallgató egyéni portfólió értékelésen, és exkluzív médiatalálkozókon vesz részt az iparág vezető szerkesztőivel. Minden résztvevő 2000 eurós ösztöndíjat és csúcsminőségű Canon felszerelést is kap.