A hazai műszaki kereskedelem tavalyi apadása ellenére, az Euronics idén újabb üzletekkel támogatja a vásárlási kedv visszatérését.

Újabb üzletek nyitását tervezi az Euronics

Évet értékelt a magyar tulajdonú műszaki kereskedelmi lánc. A cég közleménye szerint az inflációval felhúzott árak az év végére normalizálódtak a műszaki piacon. Egyes televízióknál és az okostelefonoknál akár 10 százalékkal is csökkentek az árak.

A márka novemberi időszakra adott kedvezményei révén a vásárlók átlagosan 66%-kal többet költöttek el egy vásárlás során a weben és áruházban együttvéve, mint az év során általában.

A záró negyedévben az online rendelt termékek darabszáma az egy évvel korábbihoz képest 23%-kal, míg az ezekből származó árbevétel közel 40%-kal nőtt.

A legkeresettebb termékek 2023-ban a háztartási kisgépek voltak, az üzletekben az okostelefonokból, míg a webshopban az alulfagyasztós hűtőszekrényekből fogyott a legtöbb.

Némi visszaeséssel, de a háztartási nagygépek is slágerterméknek bizonyultak az Euronicsnál. A televíziók között egyre népszerűbbek az 55”-es és annál nagyobb képátmérőjű készülékek.

Nem változott a kosárérték mértéke

Az infláció ellenére 2023-ban a megelőző évivel közel azonos volt az átlagos kosárérték az Euronicsnál – a vásárlók átlagosan 28 ezer forintot költöttek el egy vásárlás alkalmával online, vagy a boltokban. Az online kiszállítással rendelt termékekre elköltött összegek átlaga közel 57 ezer forint volt 2023-ban, azaz ilyen módon több mint kétszer annyit költöttek elektronikai eszközökre a vásárlók, mint az üzletekben való vásárlásra vagy átvételre.

Az idei várakozások

„Idén az infláció további mérséklődésére számítunk, a vásárlási motiváció pedig lassan, de vissza fog térni. Továbbra is azt látjuk, hogy a fizikai bolthálózat fontos szerepet tölt be, főleg a nagyobb értékű termékek megvásárlásakor. Tavaly országszerte több mint 6,5 millióan tértek be az üzleteinkbe” – mondja Metykó Tibor, a műszaki kereskedő marketing és kommunikációs igazgatója.

Hozzáteszi: ezeket szeretik a vevők személyesen megtekinteni – akkor is, ha végül online veszik meg őket –, ezért idén is nyitunk új üzleteket, legközelebb Vecsésen és Kazincbarcikán.