Az okos eszközeiről, főként okostelefonjairól ismert kínai gyártó már értékesítési engedélyt is kért az első kínai elektromos autójára – a Xiaomi SU7 szedánra.

Xiaomi car

A korábban MS11 kódnéven ismert elektromos autót szerződéses gyártási konstrukcióban a Beijing Automotive Industry Holding Co. Ltd (BAIC) gyártja majd – olvasható a CarNewsChina.com oldalon megjelent cikkben.

Kínában minden autót jóvá kell hagynia a helyi szabályozó hatóságnak, mielőtt piacra kerülne. Az Ipari és Informatikai Minisztérium (MIIT) havonta teszi közzé azoknak a járműveknek a listáját, amelyek már átestek az úgynevezett homologizációs folyamaton.

Ami eddig tudható az új autóról

Xiaomi SU7 egy elektromos szedán, 4997/1963/1455 mm-es méretekkel és 3000 mm-es tengelytávval. A gyártó két verziót mutatott be – lidarral és anélkül. A Lidar az első szélvédő mögé van felszerelve. (A lidar lézer alapú távérzékelés, ami a kibocsátó eszköz és a visszaverő felület távolságának meghatározásra szolgáló módszer.)

A portál szerint a képeken egy kamera is látszik, ebből gyanítható, hogy a Xiaomi SU7-ban arcfelismerő feloldó funkció is lesz.

A jármű saját tömege 1980 kg, a végsebessége pedig 210 km/h-ra van korlátozva az olcsóbb kivitelben. A csúcskivitelű modell saját tömege 2205 kg, végsebessége 265 km/h. A szaktárca listája szerint jelenleg három verzió létezik az új autóra: a SU7, a SU7 Pro és a SU7 Max.

Az elektromos motor modellje a United Automotive Electronics Co., Ltd. által gyártott ETC funkcióval is rendelkezik, amely lehetővé teszi a sofőrök számára, hogy az autó megállítása nélkül fizessenek útdíjat a fizetős utakon.

Az SU7 autós rendszerét várhatóan a Xiaomi HyperOS, a cég házon belül fejlesztett operációs rendszere hajtja majd. A négyajtós, ötüléses SU7 sorozatgyártása 2023 decemberében, a szállítások pedig 2024 februárjában kezdődnek.

A Xiaomi két és fél éve, 2021 márciusában jelentette be, hogy belép az elektromosautó-piacra, és mintegy 10 milliárd jüant (1,4 milliárd dollárt) fektet a projektbe. A cég idén augusztusban regisztrálta a XiaomiEV.com domaint.