A European Inventor Award díj több mint négy évtizedes kutatói munkájának az elismerése, amelynek egyik legfőbb eredménye, hogy felfedezéseivel megalapozta az mRNS terápiás alkalmazását – áll az Európai Szabadalmi Hivatal(EPO) indoklásában.

Karikó KatalinKarikó Katalin az mRNS terápiás alkalmazásában rejlő lehetőségek kutatásaival, nemcsak a COVID-elleni vakcina megszületésében volt aktív szerepe, hanem új perspektívákat nyitott egyéb betegségek kezelésében is. A vakcinán túl a magyar biokémikus felfedezései utat nyitottak a módosított mRNS-en alapuló orvosi kezelések széles skálája felé.

Jelenleg is különböző kutatások folynak többféle daganatos betegség terápiás vakcináinak, valamint szív- és érrendszeri betegségek és anyagcserezavarok kezelésének kifejlesztésére. A kutató saját listája szerint körülbelül harminc módosított mRNS-alapú terápiát szeretne fejleszteni a jövőben.

Karikó Katalin 1955-ben született Magyarországon, 1978-ban biológiából, 1982-ben pedig biokémiából PhD fokozatot szerzett a Szegedi Tudományegyetemen. Évekkel később, 1985-ben az Egyesült Államokba költözött, ahol először a philadelphiai Temple Egyetemen, majd a marylandi Egészségtudományi Egyetem Uniformed Services Egyetemén dolgozott, ezt követően 1989-ben a Pennsylvaniai Egyetem Orvostudományi Karán mRNS-kutatással foglalkozott.

Ezen munkák alapján Karikó Katalin 2006-ban Drew Weissmannel közösen megalapította az RNARx-et. Hét évvel később Németországba költözött, ahol a BioNTech AG-nál kapott állást, amely vállalatnak jelenleg is alelnöke.

A díjról

A European Inventor Award Európa egyik legrangosabb innovációs díja. Az EPO által 2006-ban életre hívott díj egyének és csapatok korunk legnagyobb kihívásaira adott megoldásait díjazza. A nyerteseket egy független zsűri választja ki, amely a díj korábbi döntőseiből áll. Az EPO öt kategóriában ítéli oda a díjat (ipar, kutatás, kkv-k, nem EPO-országok és életmű).