Az integrált távközlési infrastruktúraszolgáltató három hazai településen teszteli, hogy bázisállomásainak villamosenergia-ellátása milyen hatékonysággal oldható meg a helyben termelt zöldenergia használatával.

Napelemes alternatíva teszt

A CETIN Hungary 4000 telephelyen több mint 3900 bázisállomást üzemeltet. A cég a most elindított hathónapos pilot projekt keretében Gyálon, Dunaharasztiban és Érden éles körülmények között, több eltérő konfigurációban próbálja ki a napelemes rendszert, figyelemmel kíséri a villamosenergia-megtakarítást és a lehetséges kiépítési és alkalmazási módszereket. A teszt eredményei alapján születik meg majd a döntés.

A napelemek alapvetően egyenáramot (DC) állítanak elő, a bázisállomásokon lévő távközlési eszközök pedig ugyancsak DC villamos energiát használnak. Az országos villamosenergia-rendszer, az elosztóhálózat viszont váltakozó áramot (AC) szolgáltat, és a bázisállomás készülékeinek hűtésére szolgáló klímaberendezések szintén AC áramot használnak.

Ahány helyszín, annyi megoldás

Gyálon, az első tesztelt bázisállomáson a napelem DC energiájával közvetlenül elégítik ki a távközlési berendezések DC energiaigényét, így nem keletkezik veszteség az egyenáram váltakozó áramra történő átalakításával. A rendszer nem akkora méretű, hogy a teljes igényt tudja fedezni, így a további energiát a hálózat biztosítja.

Az érdi helyszínen, a megtermelt DC energiát AC árammá alakítják,és ezt teljes egészében a bázisállomás energiaszükségletének ellátására fordítják, hálózati visszatáplálás nélkül. Ebben a kísérletben azt tesztelik, hogy a későbbiekben egy nagyobb rendszerrel, hálózati energia felhasználása nélkül milyen hatékonysággal lehet megvalósítani az állomás önálló energiaellátását.

Dunaharasztiban is átalakítják a megtermelt DC energiát AC-ra, itt viszont vissza is táplálnak a hálózatba, azon az elven, ahogy a lakossági napelemes megoldások működnek. Itt egy okos energiaszenzor segítségével mérhető a hálózatra visszatermelt energia mennyisége.

A pilot programban részt vevő bázisállomásokon összesen 33 darab napelem panelt szereltek fel, amelyek teljes várható villamosenergia-megtakarítása együttesen megközelítit az évi 18,1 MWh-t. Ez egy átlagos magyar háztartás éves energiafelhasználásának a hétszerese, egy mosogatógép elindítása 9100-szor vagy 1,7 millió okostelefon feltöltése. A tesztüzemben az üvegházhatású gázok kibocsátása telephelyenként évi mintegy 2,2 tonnával csökken.