A digitalizáció soha nem látott mértékben alakítja át az élőmunka világát, egyre több technológiai készséget követelve meg a jövő munkavállalóitól, nemtől, kortól függetlenül. A nők aránya a digitális kompetenciákat igénylő területeken viszont ma még igen alacsony, és egyelőre nem is látszik növekedni.

Női esélyek a technológiában

Nem lehetünk nagyon büszkék az Európában e téren elfoglalt helyünkre sem. Az Eurostat legutóbbi adatai szerint 8,5%-kal Magyarország abszolút sereghajtó az EU-ban az infokommunikációs szakmákban foglalkoztatott nők arányát tekintve, és nagyjából a fele a 16,5 százalékos uniós átlagnak is.

Az ideális cél a legalább 30 százalék lenne

Ráadásul nálunk az arány évek óta inkább csökken, 2015-ben ez a mutató még elérte a 12 százalékot is. Mindeközben az IT-területen dinamikusan bővülnek a változatos szakmai készségeket és az úgynevezett soft skilleket igénylő pozíciók – ebben pedig jobban teljesítenek a nők.

Jó hír, hogy a műszaki felsőoktatásban a 10 évvel ezelőtti 3-4 százalékról már legalább 15 százalékra javult a mérnök-informatikus női hallgatók aránya. Tapasztalat szerint a lányok körében kisebb is a lemorzsolódás, mint a fiúknál, többen jutnak el a diplomáig. Az ideális cél a 30 százalék lenne, mivel itt húzódik az a határ, amelytől felfelé a „kisebbség” már nem érzi magát rosszul magát a férfidominanciát mutató munkahelyeken.

A pandémiás helyzet csak ráerősített a munka világában lejátszó változásokra. Az elmúlt hónapok és a korlátozások hatására rengeteg ember döbbent rá, hogy ebben technológiaorientált világban a szakmája, vagy az ágazat, amiben eddig tevékenykedett kevésbé versenyképes, és elkezdett “jövőálló” karrier felé nézni.

 

Nők arányaz ICT munkakörben

A járvány után leghamarabb a tech-szektor munkaerő-kereslete élénkülhet meg

A vírushelyzet számos iparágat sújtott átlagon felül, munkaerőpiaci szempontból a technológiai szektor a válságban is viszonylag stabilnak bizonyult. Ha pedig elmúlik a járvány, felgyorsul a digitalizáció, és ismét gyarapodhat az ehhez értő szakemberek iránti igény.

A kereslet lefedésében is sokat jelent(ene), ha minél több nő számára lenne reális, elérhető és vonzó alternatíva egy válságállóbb álláslehetőség. Az IT-karrier számos előnnyel járhat a nők számára, ahol gyakrabban adott a munkahely rugalmassága, mint esetleg más szakmákban. A versenyképes fizetés is vonzó lehet, amiben szakértők szerint már többnyire megvalósul az egyenlő munkáért egyenlő bér elve is.

A diverzitás a csapatmunkában rendkívül fontos– kutatások igazolják, hogy egy változatos csapat sokkal hatékonyabban tud működni, mint egy homogén, a munkatársak is jobban érzik magukat ilyen közegben. A nők általában máshogy közelítenek egy-egy problémához, másképp kommunikálnak, és ez nagyon jót tesz a vállalati kultúrának.

IT.a.helyed! – konferencia a hazai IT álláspiac aktuális lehetőségeiről

A hazai helyzeten kíván segíteni a ShareITLab nonprofit szervezet és közösség, amely azért jött létre, hogy segítse a nők pályakezdését, karrierváltását és érvényesülését a digitális technológia területein.

Az általuk december 4-ére szervezett IT. a. helyed!, első hazai „nőkaz IT-ban” online konferencián már befutott technológiai vezetők, köztük a legendás May Yap, a Jabil CIO-ja előadása mellett 10 szakma színpada, 5 félnapos műhelymunka és egész napos fesztiválélmény várja a résztvevőket. (Lapunk az esemény egyik médiapartnere lesz.)

A konferencia célja, hogy támogassa a pályaválasztó, karrierváltó, vagy már az IT-ban dolgozó nőket, hogy megismerhessék a hazai IT álláspiac lehetőségeit, munkáltatóit, a különbözőszakmákat, hogy személyes kapcsolatokat építsenek a szakma képviselőivel és a hasonlóan gondolkodókkal.