A tudományos életben betöltött meghatározó szerep elismeréséért járó Bolyai János alkotói díjat idén Stépán Gábor Széchenyi-díjas gépészmérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja kapta.

Stépán GáborA „magyar Nobel-díjként” is emlegetett elismeréssel kitüntetett kutató összesen csaknem 700 tudományos és felsőoktatási közleményt jegyez, több mint 500 közleménye jelent meg külföldön, számos monográfia és szakkönyv köthető a nevéhez.

Stépán Gábor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem alkalmazott mechanika professzora, az Academia Europaea és az Észt Tudományos Akadémia akadémikusa. A díjazott tudományos munkássága – nemzetközi tanulmányútjai mellett – egész életében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemhez kötődött.

Stépán Gábor 1994 óta a műszaki tudományok doktora, szakterülete a dinamika, szerszámgépek rezgései, erőszabályozás robotokon, járműkerekek nem lineáris rezgései, emberi és robot egyensúlyozás, bifurkáció elmélet és káosz.

A kutató tagja többek között a Bolyai János Matematikai Társulatnak, a Magyar Mérnökakadémiának, az International Union of Theoretical and Applied Mechanics és az EuroMech vezetőségének.

Negyedszázada megkapta az MTA Fiatal Kutatói Díját, 2001-ben mestertanár címet szerzett, 2006-ban Simonyi Károly mérnöki díjjal tüntették ki, 2011-ben Széchenyi-díjat, 2012-ben Szilárd Leó-díjat, 2023-ban Jedlik Ányos-díjat kapott.

Amerikai és kínai szakmai díjak mellett az egyetemi hallgatóitól számos esetben kapta meg a legkiválóbb oktatóknak járó díjat. Feltalálóként egyetemi kollégáival 9 hazai szabadalmi és egy használatiminta-oltalmi bejelentésben jegyzik, több bejegyzett európai szabadalma is van.

A díjról

A tudományos életben betöltött meghatározó szerep elismeréséért járó Bolyai János alkotói díjat magánszemélyek alapították 1997-ben. A díjat független díjbizottság ítéli oda, amelynek elnöke a mindenkori köztársasági elnök, további 14 tagja pedig a magyar tudományos élet kiemelkedő, elismert személyisége. A tagok felét a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, másik felét a Bolyai-díj Alapítvány alapítói delegálják.

A Bolyai díjat és az ezzel járó 100 ezer eurónyi összeget minden második évben adják át az arra érdemesnek talált szakembereknek, tudósoknak. Az idei a 12. alkalom volt.

A korábbi díjazottak:

2000Freund Tamás neurobiológus, egyetemi tanár

2002Roska Tamás villamosmérnök, informatikus, egyetemi tanár

2004Bor Zsolt lézerfizikus, egyetemi tanár

2007Lovász László matematikus, egyetemi tanár

2009Ritoók Zsigmond klasszika-filológus, egyetemi tanár

2011Perczel András kémikus, biokémikus, egyetemi tanár

2013Nusser Zoltán állatorvos, biológus, neurobiológus

2015Pál Csaba biológus, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa

2017É. Kiss Katalin nyelvész, a generatív nyelvelméletek és a magyar nyelvészet kutatója

2019Barabási Albert László fizikus, hálózatkutató

2021Karikó Katalin kutatóbiológus