A Neumann Társaság(NJSZT) idei éves konferenciáján ismét átadta a saját alapítású díjait, valamint az IVSZ-szel és az Infotérrel közös média elismeréseket

Életműdíjjal a társaság idén három hazai szakember életpályáját ismerte el:

Kaszmer JánosJuhász István – nyugdíjas matematika-fizika szakos középiskolai tanár, nyugalmazott egyetemi adjunktus. Az elmúlt évtizedekben több mint 70 hazai és nemzetközi informatikai és módszertani konferencia szervezésében vett részt, több szak- és tankönyvet írt és lektorált. Információs rendszerek tervezésében és implementálásában is részt vett az informatika számos területén. A Debreceni Egyetemen munkájának köszönhetően ma már programozási elveket, absztrakciókat oktatnak.

Kaszmer JánosKázsmér János, a Videoton egyik vezetőjeként meghatározó szerepet játszott a magyar számítógépipar fénykorában. A szakember 1963-1989 között a székesfehérvári telephelyű Videoton és jogelődjei vezető munkatársa volt: 1968-től a Videoton Számítástechnikai Gyár, 1971-től a Videoton Fejlesztési Intézet igazgatója, majd 1985-től a Videoton Elektronikai Vállalat és a Videoton Ipari Rt. elnök-vezérigazgatója.

 

Tar JózsefTar József – egyetemi tanár, az Óbudai Egyetemen. Tudományos karrierje során számos innovatív fejlesztésben részt vett: matematikai megközelítése a robotikai kutatások során egyedi fejlesztések egész sorához vezetett, részt vett a Fuzzy metodológia magyarországi meghonosításában is. Életének egyik fő műve az adaptív irányításelméleti módszer kidolgozása, amely új, geometriai megközelítést jelent a robotikai irányításban.

Az idei Neumann-díjasok

A társaság a díjazottnál a hazai számítástechnikai kultúra kialakításában, fejlesztésében elért eredményeket ismeri el.

Berke JózsefBerke József – Gábor Dénes Főiskola. Az 1994-ben indított Multimédia az oktatásban nemzetközi konferenciasorozat szervezőjeként, és az NJSZT azonos nevű munkacsoportjának alapítójaként az informatika, a képfeldolgozás, a dróntechnológiák felsőoktatási oktatójaként, valamint a fizikai, mezőgazdasági és orvosbiológiai kutatások nemzetközi szintű kutatójaként szakmai tevékenységével kiemelkedő mértékben hozzájárult az információs társadalom fejlődéséhez.

Erdősi PéterErdősi Péter Máté – Crowe FST Audit információbiztonsági szolgáltatások üzletág igazgatója. Három évtizedes szakmai életútját az információbiztonság, az elektronikus hitelesítés és aláírás elterjesztése iránti szakmai elhivatottság jellemzi. Alapító tagja, majd alelnöke a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetségnek, az Informatika és Számítástechnika Tanárok Egyesületének. A Neumann Társaságnak 1998 óta tagja, ezen belül az IT Biztonsági Szakosztály alapítói közé tartozik, az IT biztonságról írt, közérthető tananyagok szerzője.

Sebestyén IstvánSebestyén István, meghatározó szerepet játszott a Nemzetközi Alkalmazott Rendszerelemzési Intézet, az IIASA hálózatépítésében. Később a genfi székhelyű Európai Számítógépgyártók Szövetségének főtitkára volt, ahol az IKT-iparág nemzetközi szabványainak fejlesztésén dolgozott.

 

Az idei Kalmár-díjasok

A Kalmár-díjjal a számítástechnika alkalmazási területein elért eredményeket ismeri el a Neumann Társaság.

Lábadi AlbertLábadi Albert – 1979-től öt éven át dolgozott az IIASA-ban, ahol egy TPA 70-es kisgépre megtervezte, létrehozta és működtette azt a kommunikációs csomópontot, amely később a IIASA Gateway nevet kapta, és az első kelet-nyugati számítógépes hálózati kapcsolatot jelentette. Hazatérte után a SZTAKI-ban az X25 szoftveres fejlesztés csapatának volt a felelőse, majd 1990-től megalapította vállalkozását, amely pénzintézetek, távközlési cégek hálózatait fejlesztette.

Szabó BálintSzabó Bálint – az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. (ESZFK) ügyvezetője. A pandémia során a mindennapok részévé vált Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) koncepcióját és fejlesztését vezető szakember. A rendkívül összetett informatikai rendszer megalkotása kiemelkedő tudományos teljesítmény.

 

Az idei Kemény János-díjasok

Kemény János az amerikai Dartmouth College professzoraként a BASIC nyelv egyik kifejlesztője és az időosztásos rendszerek egyik úttörője volt. A róla elnevezett díjjal a Neumann Társaság azokat a 35 éven aluli fiatalokat ismeri el, akik az informatikához kötődően ígéretes tudományos eredményeket értek el.

Kertész GáborKertész Gábor – egyetemi docens, kutatási dékánhelyettes az Óbudai Egyetemen. Kutatási területe az alkalmazott gépi tanulás, a mély metrikus tanulás, az egyetem Neumann karán működő Alkalmazott Gépi Tanulás kutatócsoport vezetője. Tagja több hazai és nemzetközi szervezetnek, többek között az IEEE-nek, az MTA köztestületének, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Labornak, valamint az NJSZT-nek, ahol a High Performance Computing Szakosztály alapító elnöke.

Semerath OszkárSemeráth Oszkár – egyetemi adjunktus, a Műegyetem(BME) konzisztens gráfmodellek generálásának témájában végzett kutatásait a rangos nemzetközi folyóiratokban és konferenciákon publikálta, amik igen jelentős nemzetközi visszhangot kaptak. Idén az informatika területén egyetlen díjazottként az MTA Akadémiai Ifjúsági Díjával tüntették ki.

 

Ők kapták idén a Tarján-emlékérmet

A társaság a hazai számítástechnika egyik úttörőjéről, Tarján Rezsőről elnevezett díjjal az informatika oktatásában, népszerűsítésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakembereket díjazza.

FogarassynéFogarassyné Vathy Ágnes – tanszékvezető egyetemi docens a Pannon Egyetemen. Kutatási területe a gépi tanulás, adatbányászat, adatbányászati módszerek alkalmazása az egészségügyben, a prediktív analitika, a hálózatelemzés és az adatbázisrendszerek témaköreihez kapcsolódnak. Szakmai vezetője a karon működő Egészségügyi Üzleti Analitikai Kutató-Fejlesztő Központnak, amely keretén belül több gyakorlati megoldást valósítottak meg a szakmai partnerekkel együtt.

Özvegy JuditÖzvegy Judit – az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanítója. Pályája során a legkisebbeknek csinál kedvet a robotikához: kisdiákokból álló csapata a dániai Aarhusban lett bajnok a WRO-hoz (Robotikai Világolimpia) kapcsolódó nemzetközi versenyen 2019-ben. Elismerése jó példa arra, hogy az általános iskolai tanításba is integrálhatóak a robotikai, IT ismeretek.

 

Hegedűs MargitSzécsiné Festő-Hegedűs Margit – a szolnoki Varga Katalin Gimnázium matematika-fizika-informatika tanára, aki 15 éve vezeti az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete (ISZE) által alapított Dusza Árpád Programozói Emlékverseny zsűrijét, ezzel több ezer hazai és határon túli magyar diákot ér el az informatika számára. Szakköröket szervez robotikából és 3D nyomtatásból, a középiskola és a felsőoktatás közötti átmenet megkönnyítését célzó digitális módszerekről pedagógus-továbbképzésben oktató.

Végh LászlóVégh László – a komáromi Selye János Egyetem adjunktusa. Programozásra és alkalmazáskészítésre orientált tantárgyakat tanít. A nyitrai kerület Informatika Olimpia bizottság tagja, fő feladata a magyarul írt megoldások értékelése vagy szlovákra való fordítása. Szívügye a tehetséggondozás, beleértve az általános iskolai matematikai versenyek feladatait – és a programozók képzése, beleértve algoritmusok animációit és vizualizációját.

Az informatikai szakújságírás idei díjazottjai

Sziebig AndreaEbben az évben egy Informatikai Újságírói Életműdíj kiadásáról is született döntés, amellyel Sziebig Andrea, az IT-Business szaklap és a köré épült ökoszisztéma korábbi alapító tulajdonosának, főszerkesztőjének több éves munkáját ismerték el. A programtervező matematikus végzettségű szakember 1990-től vesz részt az IT médiavilágban, az IT-Business-t megelőzően az Alaplapnál, majd a Computerworld hetilap főszerkesztőjeként is dolgozott.

Stockert GáborÁtadták a 2010-ben elhunyt számítástechnikai újságíró, Kovács Attila nevét viselő az Év Informatikai Újságírója díjat is, amit idén Stöckert Gábor, a Telex.hu újságírója vehetett át. Stöckert Gábor színvonalas, alapos cikkei az IT területén túlmenő témákat is érintenek, ugyanakkor az informatikai örökség iránti elkötelezettsége és szerkesztői tevékenysége is ezer szállal kötik az informatikai területhez – áll a társaság közleményében.