A megújulókra való átállásban kulcszerepet játszanak a kisfeszültségű villamos hálózatok, amelyeket a szoftverrel valós idejű adatok alapján lehet kezelni.

Új Siemens szoftver

Az időjárásfüggő és erőteljesen decentralizált megújulóenergia-termelés, valamint az e-töltők és a hőszivattyúk terjedése miatt a villamosenergia-elosztó rendszerek már most a teljesítőképességük határán működnek.

Ez a trend a következő években várhatóan tovább fokozódik, és ha nem kezeljük időben a problémát, a megújuló energiaforrásokra való átállás, az e-mobilitás, valamint az ellátásbiztonság is veszélybe kerülhet.

A Siemens által most bemutatott, az iparágban elsőnek számító LV Insights X szoftver a rendszer egyik legégetőbb problémájára ad megoldást. Megnyitja az utat az adaptálható és skálázható kisfeszültségű hálózatkezelés jelentős növelése előtt. Így elkerülhető, hogy a hálózat fejlesztése az energia-átmenet szűk keresztmetszetévé váljon.

Ezt nyújtja a megoldás a hálózatüzemeltetőknek

A szoftver alkalmazása a hálózatüzemeltetőknek (DSO) jelentős időmegtakarítást, részletesebb rálátást, hatékonyabb üzemzavar-kezelést és optimalizált munkafolyamatokat jelent, köszönhetően a valós idejű adatoknak. Ezzel akár 30 százalékkal csökkenthető a szolgáltatáskiesések hossza, 80 százalékkal az adatkezelési feladatok, a hálózati modellek karbantartásához pedig feleannyi időre van szükség.

A szoftvert használva könnyen megalkotható a kisfeszültségű hálózat digitális mása (digital twin) is. Ehhez a földrajzi információs rendszerekből (GIS), a mérőadat-kezelő (MDM) rendszerekből és a fejlett elosztásirányítási rendszerekből (ADMS) származó adatokat kell integrálni.

A digitális iker lehetővé teszi a teljes hálózati topológia és közel az összes információ valós idejű megjelenítését egy böngésző alapú, felhasználó-központú grafikus felületen – akár a vezérlőtermen kívülről, mobileszközökön keresztül is.

A térképes megjelenítéssel a hálózatüzemeltető mérnökök gyorsabban beazonosíthatják a kimaradásokat, javíthatják a tervezési pontosságot és optimalizálhatják a beruházások költségigényét, hatékonyságát.

Az LV Insights X szoftver a Siemens Xcelerator portfóliójának a része.( Magáról a digitális platformról itt írtunk korábban részletesen.) A szoftver szolgáltatás formájában(SaaS) alapon vehető igénybe, ami tartalmazza a gyors bevezetést, a költséghatékonyságot, szavatolja a skálázhatóságot és a kiberbiztonságot is.